Volledig scherm
Blik op de Schouwburg vanaf de Heikese kerk. foto Marie-Thérèse Kierkels/PVE

Vier Tilburgse panden op nationale monumentenlijst

TILBURG - Vier Tilburgse gebouwen zijn opgenomen op de nationale lijst van meest waardevolle gebouwen uit de periode 1959-1965. Minister Jet Bussemakers heeft die lijst maandagochtend in Eindhoven bekendgemaakt.

Er staan 89 gebouwen op die nationale lijst. Het gaat om 'excellente bouwwerken in de ontwikkeling van de architectuur, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst'.

De Tilburgse inbreng bestaat uit: het NS-station, de schouwburg, het oude deel van de Universiteit van Tilburg en de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood aan de Kapelhof in het centrum van de stad. De gebouwen worden voorgedragen als rijksmonument, maar dat is nog niet defintief; de Raad voor Cultuur zal er nog advies over uitbrengen en eigenaren die niet zitten te wachten op alle verplichtingen die een monument met zich meebrengt, kunnen nog bezwaar maken.

De plaatselijke Projectgroep Naoorlogs Erfgoed vindt dat meer dan deze vier gebouwen een aparte status verdienen in Tilburg. De groep heeft een Top 40 van potentiële Wederopbouwmonumenten (.doc) samengesteld. Die lokale lijst wordt binnenkort overhandigd aan wethouder Marieke Moorman van Tilburg.

Volledig scherm
Archieffoto Station Tilburg. Foto: PVE
Volledig scherm
Mogelijk een rijksmonument: de kapel aan de Kapelhof in Tilburg-centrum (archieffoto)
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.