Volledig scherm
De Convair 340 uit 1954 stortte gisteren neer vlakbij de luchthaven Pretoria. Het vliegtuig zou naar Aviodrome komen, waar het zou worden tentoongesteld. © REUTERS

Vliegtuigcrash in Zuid-Afrika: manager bezoekt plek, Tilburgse ex-student zag het gebeuren

TILBURG - De General Manager van Aviodrome, Serena van Kammen, vertrekt deze ochtend naar Zuid-Afrika om de plek te bezoeken waar het historische vliegtuig verongelukt is. ,,Ze gaat daar vooral steun verlenen en zaken regelen”, zegt woordvoerster Rosella Passier.

Het historische toestel, de Convair 340 uit 1954, stortte gisteren neer bij een testvlucht. Het ongeval gebeurde vlakbij de luchthaven Pretoria, waar het vliegtuig opsteeg. 

Eén slachtoffer kwam om het leven. Drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome, die de vlucht begeleidden, raakten licht gewond. Zij werden voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. In het vliegtuig zaten 19 mensen. 

,,We hebben tot nog toe alleen contact gehad met de drie medewerkers, maar van de autoriteiten nog niet bevestigd gekregen hoe het zit met de andere betrokkenen'', aldus de woordvoerster van het museum op Lelystad Airport.

'Alles gaat goed'

Lars Janssen, voormalig student van de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg, was ooggetuige van de crash. ,,Met mij gaat alles goed", laat hij vanuit Zuid-Afrika aan het Brabants Dagblad weten. ,,We zitten nu met z'n allen in het hotel. We gaan vandaag proberen om weer een beetje bij te komen van wat er is gebeurd. Daar hebben we al onze energie voor nodig."

Janssen is coördinator evenementen en tentoonstellingen bij Aviodrome. Hij was met het team meegegaan voor videoverslaggeving. De Harderwijker wil verder niet inhoudelijk ingaan op de situatie. ,,We hebben afgesproken dat we vanuit hier geen verdere mededelingen doen.'' Op zijn Facebook-pagina wensen vrienden en bekenden hem veel sterkte.

Tekst gaat verder onder dit Facebookbericht

Zijn baas Serena van Kammen vertrekt deze ochtend vanaf Schiphol naar Pretoria. ,,Ze neemt de eerste vlucht.” Wat kan ze in Zuid-Afrika betekenen? ,,Vooral steun geven aan de slachtoffers en betrokkenheid tonen. En zaken regelen. Ook gaat ze de crashsite bezoeken”, legt Passier uit.

Het vliegtuig zou volgende week naar Lelystad Airport vliegen, om vervolgens in het naastgelegen Aviodrome tentoongesteld te worden en onderdeel uit te maken van de historische vloot. Het is nog niet duidelijk of het toestel nog te herstellen is.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niet veel bekend. Wel is op een video te zien dat er na het opstijgen rook uit het vliegtuig komt.

Convair 340 uit 1954

Het gecrashte toestel is een Convair 340, een iconisch in Amerika gebouwd verkeersvliegtuig. In de jaren 50 en 60 vloog zowel Martinair als KLM met vliegtuigen van dit type. KLM had 24 toestellen van dit type in dienst vanaf 1948. Dit type vliegtuig was twaalf keer eerder bij een crash betrokken, daarbij vielen in totaal meer dan honderd doden. Dit gecrashte toestel is gebouwd in 1954 en vloog tot 1992 bij de Amerikaanse luchtmacht.

De laatste jaren was het eigendom van Rovos Air. Deze maatschappij organiseerde rondreizen in Zuid-Afrika. Sinds enkele jaren stond het vliegtuig te koop, maar vorige maand besloot huidig eigenaar Rovos Rail om het toestel te schenken aan Aviodrome.

Het vliegtuig is recentelijk in de kleuren van Martinair geverfd. De kosten van 350.000 euro om het vliegtuig gereed te maken en diverse reserve-onderdelen aan te schaffen waren voor rekening van Aviodrome. Om de Convair daar te krijgen was een hele operatie in gang gezet. Het plan was om donderdag te vertrekken voor een vlucht naar Nederland, vergezeld met drie medewerkers van het luchtvaartmuseum. Het toestel zou diverse tussenstops maken in onder meer Oeganda, Egypte en Oostenrijk, om daarna op 23 juli aan te komen in Lelystad.

Aviodrome, het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart, noemde het historische toestel een zeer welkome uitbreiding op de collectie van vliegende vliegtuigen. Het vliegtuig typeert namelijk de opkomst van (massa)toerisme. Het toestel zou worden toegevoegd aan een historische collectie met andere iconische vliegtuigen zoals de Douglas C-54A en de Fokker100.

Volledig scherm
De Convaiir 340. © Aviodrome Lelystad

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Midden-Brabant? Schrijf je hier gratis in!

Tilburg e.o.