Volledig scherm
De carnavalswagen uit Waalwijk. De prijs is inmiddels al gezakt van 1.100 euro naar 990 euro. © Marktplaats

Voor een paar honderd euro koop je online een carnavalskar: 'En anders gaat hij zaterdag naar de stort'

TILBURG - Na een uurtje schitteren in een of meerdere optochten worden deze dagen de meeste carnavalskarren weer afgebroken. Maar wat als je zó trots bent op je creatie dat je dat niet over je hart kunt verkrijgen? Of je wilt er een zakcentje aan verdienen. Dan biedt Marktplaats uitkomst, zo blijkt. Carnavalskarren worden daar voor honderden euro's verhandeld. 

,,Het zou een enorme waardering zijn voor alle bloed, zweet en tranen die wij hebben geïnvesteerd'', zegt Arnoud van Rooijen van de Dongense buurtvereniging De Polder. Het is voor het eerst dat hij zijn toevlucht zoekt tot de veilingsite. 

De kleurrijke creatie, waar sinds november door zo'n dertig kinderen aan gewerkt is, staat samen met 25 baretten en paletten te koop voor 350 euro. Van Rooijen kreeg al één bod, maar dat was te laag om serieus te nemen. Niet dat het hem om de prijs gaat, maar als hij de afgebroken wagen zou aanbieden als oud ijzer zou hij ook minimaal 300 euro ontvangen. Daar is het bod ook op gebaseerd. ,,Als je de kosten van alle materialen optelt kom je op een bedrag dat 2,5 keer zo hoog is.''

Tekst gaat verder na de foto.

Volledig scherm
De wagen van Dongen, die voor 350 euro te koop staat. Daarbij krijg je ook de baretten en paletten. © Marktplaats

Quitte spelen

Wie zo'n wagen zou willen kopen? De Elshout carnavalsvereniging De Knoeiknuppels uit Elshout bijvoorbeeld. Al kiezen zij liever voor een grotere. De kar waarmee ze deze week meededen aan de optocht kochten ze eind vorig jaar op Marktplaats en staat dinsdag alweer op de site. Waarde: 650 euro. ,,We hopen bedrag terug te krijgen waarvoor we hem hebben gekocht'', aldus John Branten. 

Vroeger bouwden de Knoeiknuppels zelf, maar nu de leden een dagje ouder zijn kiezen ze voor de makkelijkere weg. ,,We willen gewoon meerijden, voor de fun. We doen niet mee om de prijzen.'' 

En er zit wel degelijk werk in. Want deze kar werd gekocht zonder onderstel. Dat werd er dus los bij gekocht en apart eronder geplaatst. En voor hij weer verkocht wordt moet er ook nog wat aan gebeuren. De komende dagen moeten alle eigen toevoegingen er nog af. De muziekinstallatie bijvoorbeeld kan volgend jaar weer gebruikt worden. 

Tekst gaat verder na de foto.

Volledig scherm
De Elshoutse waren, die op Marktplaats te koop staat voor 650 euro. © Marktplaats

1.100 euro

Waar het in sommige plaatsen niet wordt gewaardeerd als deelnemers met een gekochte wagen aankomen, zijn ze in Waalwijk overal blij mee. ,,Wij zijn de enigen nog die met een mooie grote wagen aankomen'', zegt Brent de Rooij van cv De Rampgevallen. De optocht daar stelde dit jaar niet veel voor, maar kreeg kleur door de praalwagen die de club op Marktplaats kocht. Het apparaat staat nu alweer te koop. In eerste instantie voor 1.100 euro, maar inmiddels is de prijs al gezakt naar 990 euro.  

,,Meestal wordt er flink op afgedongen'', zegt verkoper De Rooij. Hij heeft er al wat ervaring mee, want kocht en verkocht al vier wagens via Marktplaats. ,,Deze kostte eerst 1.250 euro. Maar hij was al wat ouder, dus we konden er nog wat vanaf praten.'' Hij kreeg 'm uiteindelijk mee voor 750 euro. Als hij hetzelfde bedrag er nu weer voor krijgt is hij een blij man. 

Tijd en locatie zijn belangrijk

Het is volgens de ervaringsdeskundigen belangrijk om goed te bepalen wanneer je een wagen koopt. De meesten willen hem pas vlak voor carnaval, omdat ze anders een opslaglocatie nodig hebben. Maar als je verkoopt wil je er om diezelfde reden juist zo snel mogelijk vanaf. 

Als Arnoud van Rooijen uit Dongen zijn wagen niet voor aanstaande zaterdag heeft verkocht, gaat het ding alsnog bij het grofvuil. In sommige gemeenten kan dat deze dagen gratis, als de bouwers het inschrijfbewijs van de optocht kunnen laten zien. 

,,Wij laten hem gewoon buiten staan tot hij verkocht is'', zegt Waalwijker Bernt de Rooij. Zijn wagen is van polyester, die kan tegen een stootje. ,,We kopen alleen wagens van dat materiaal. Want we hebben hier geen hal waar hij kan staan. Hij staat voorlopig op een bouwterrein.'' 

Wie een mooie wagen op Marktplaats vindt, moet ook goed kijken waar het ding staat, zo waarschuwt John Branten uit Elshout. ,,Je vindt op Marktplaats veel wagens. Maar wij kijken alleen in deze regio. Want als je van de Duitse grens over binnenwegen moet rijden, ben je wel even onderweg.'' 

Quote

Wij laten hem buiten staan tot hij verkocht is

Bernt de Rooij
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’
    VIDEO

    Burgemees­ter Weterings tevreden over Sinter­klaas­in­tocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

    TILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.