Volledig scherm
© RGBStock

Voorstel van Smolders om kattenstront in Tilburg aan te pakken blijkt 'onmogelijk'

TILBURG - Het idee van Hans Smolders om de hondenbelasting af te schaffen en katten- en hondenpoep zwaar te beboeten, is 'onbetaalbaar en onmogelijk.' Dat stellen B en W in antwoord op raadsvragen van Smolders.

Om een boete kan worden, moet vaststaan wie de eigenaar is van de bewuste hond of kat, schrijft het college. ,,Dit is bij loslopende katten problematisch. De overtreding moet 'op heterdaad' worden geconstateerd door een bevoegde toezichthouder. ,,Bovendien mag de gemeente alleen handhaven in het openbare gebied, terwijl de meeste overlast wordt ervaren op privé-terrein."

Smolders' voorstel klinkt goed en logisch, zeggen B en W wel, maar ze noemen het ook onbetaalbaar. Afschaffen van de hondenbelasting leidt direct tot een tekort van 1,6 miljoen euro op de gemeentelijke begroting. ,,Uw voorstel vraagt daarbij om structureel zware investeringen voor handhaving. Voor de controle op hondenbelasting is dat nu al ruim een miljoen euro. Uw voorstel bedraagt dus een dubbel tekort."

Elektriciteit

Het voorstel van Smolders baarde begin deze maand veel opzien. Via social media kwamen vele honderden reacties binnen. Smolders opperde per honden- of kattendrol een boete op te leggen van 400 euro. Hij wil eigenaars verplichten hun dier bij de gemeente te registreren, met foto.

Ook voor katten was de uitvoering van zijn voorstel 'heel simpel', stelde Smolders. ,,Je zorgt dat je kat binnen blijft of niet van het terrein af kan. Met een draad met elektriciteit op je schutting is dat heel makkelijk te realiseren."

Tilburg e.o.