Volledig scherm
Tegenstanders van de plannen voor de nieuwe provinciale weg N629 bij Dongen protesteren bij het provinciehuis in Den Bosch. © Pix4Profs/Johan Wouters

Vrees voor ‘snelweg’ Oosterhout-Tilburg groeit

OOSTERHOUT - Door te suggereren dat de nieuwe N629 tussen Oosterhout en Dongen een aantrekkelijk alternatief is voor verkeer dat van en naar de A27 wil rijden, bevestigt wethouder Marian Witte dat er op termijn een ‘snelweg’ komt te liggen tussen Oosterhout en Tilburg. Dat zegt Jan Boers, raadslid van GroenLinks in de gemeenteraad van Oosterhout.

Witte was vorige week naar het provinciehuis in Den Bosch gegaan voor een hoorzitting over de aanleg van de N629. Daar nemen Provinciale Staten binnenkort een besluit over. Het optreden van de Oosterhoutse wethouder heeft tot veel vragen bij de GroenLinks-fractie geleid.

Verbeteren van het landschap

Zo liet de wethouder weten dat de gemeente Oosterhout drie ton ter beschikking stelt voor natuurcompensatie. Dit tot grote verbazing van raadslid Boers. Hij weet niet beter dan dat Dongen, Oosterhout en de provincie ieder drie ton opzij zetten voor het verbeteren van de kwaliteit van het landschap. En dat is iets anders dan natuurcompensatie.

Volledig scherm
Jan Boers, GroenLinks Oosterhout © Rob Musters

Verder heeft Boers de indruk gekregen dat het nieuwbouwplan geen oplossing biedt voor een aantal knelpunten, zoals de op- en afritten naar tuincentrum Avri. Daarom wil hij weten of er eigenlijk al afspraken zijn gemaakt met de directie van het tuincentrum over de aanpak van de gevaarlijke verkeerssituatie.

Maar wat de GroenLinks-fractie nog het meest verontrust is Witte’s mededeling dat er rekening is gehouden met een toename van het verkeer op de nieuwe N629. De wethouder zei dat de provinciale weg in de toekomst een aantrekkelijke, alternatieve route wordt. 

Daarmee bevestigt ze volgens Boers de angst dat de N629 het voorportaal vormt voor een ‘snelweg’ tussen Oosterhout en Tilburg. ,,Dat hoeft geen vierbaansweg te zijn’’, zegt Boers. ,,Maar het wordt nu wel duidelijk dat de N629 een aanlokkelijk verbinding wordt voor bedrijven in Tilburg en op de bedrijventerreinen in Dongen om naar de A27 te rijden. Zeker omdat er op de A58 steeds meer verkeersproblemen zijn.’’

Tilburg e.o.