Volledig scherm
Historische foto van Suze Arts uit Tilburg. © Privé

Was 15 jaar straf wel genoeg voor 'foute' Suze uit Tilburg?

TILBURG - Suze Arts uit Tilburg was één van de 'foute vrouwen' van de oorlog. Zeventig jaar later is zij nog steeds onderwerp van gesprek.

Meteen na de oorlog wist het bevrijde volk haarfijn foute landgenoten aan te wijzen, ook als het om vrouwen ging. Deze 'moffenhoeren' werden onder grote belangstelling en gewoon op straat alvast kaalgeschoren. De zwaardere gevallen kwamen voor de rechter te staan. Onder hen Suze Arts uit Tilburg, in de oorlogsjaren bewaarster in Kamp Vught.

'Labiel type mens'
Veel meer dan dat ze dienst had genomen in Duitse dienst (en dat ze zich had misdragen in Vught), was er juridisch niet tegen haar in te brengen. Het was echter voldoende voor de aanklager om twintig jaar gevangenisstraf te eisen. Tegen de doodstraf zou hij ook geen bezwaar hebben. Hijzelf wenste er evenwel rekening mee te houden dat het hier om een vrouw ging, een 'labiel type mens' dus.

Suze Arts werd uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar cel. Zeventig jaar later is er nog steeds discussie of dat veel of nog te weinig was.

Lees het uitgebreide verhaal over Suze Arts zaterdag in het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.