Volledig scherm
© Josh Walet

Wat je wel en zeker niet moet doen als je oog in oog komt met Schotse hooglanders

DORST - Een persoon is zondagochtend op de hoorns genomen door een Schotse hooglander in het natuurgebied van Boswachterij Dorst. Het slachtoffer raakte gewond, omdat hij tussen de hooglander en haar kalfje liep. Wat moet je wel en niet moet doen als je oog in oog staat met Schotse hooglanders, die ook in natuurgebied Huis ter Heide los rondlopen.

Wat je nooit in dank afgenomen wordt, is schreeuwen tegen een hooglander of schichtige bewegingen maken. Het dier schrikt hiervan en kan zich geïntimideerd voelen. Zijn instinct zegt dan dat verdedigen de beste optie is. Ook moet je een Schotse hooglander nooit voeren. Als je een hooglander een 'onschuldig' stuk fruit of groente geeft, gaat het beest mensen associëren met eten en komen ze de volgende keer achter je aan.

Ook is het niet slim om de koeien van dichtbij te benaderen om ze bijvoorbeeld te aaien of een foto te nemen. De hooglanders zullen het vaak wel toelaten, maar het kan zijn dat ze er op een gegeven moment klaar mee zijn en dan laten voelen hoe sterk ze wel niet zijn.

Opletten tijdens het kalverenseizoen

Wat kun je dan wel doen als je een Schotse hooglander ziet? Sowieso moet je het dier eerst even begroeten. Schreeuwen is niet handig, maar even wat zeggen zorgt er voor dat de Schotse hooglander niet schrikt als je ineens in zijn zicht staat. Als je rustig langs of om de beesten heen loopt, gaan ze gewoon door met grazen. Zolang je als bezoeker zelf kalm blijft, zal er niet veel gebeuren. Dat geldt ook voor eventuele honden die wandelaars meenemen. Als deze aangelijnd zijn en er een eventuele confrontatie vermeden wordt, is er niets aan de hand.

Wandelaars en fietsers moeten goed opletten tijdens het kalverenseizoen. Moeders zijn deze periode waakzamer dan normaal en kunnen mensen dan ook op de hoorns nemen. Het slachtoffer in Dorst liep zondag ook tussen een moeder en kalf in, wat door de moeder niet goedgekeurd werd.

  1. Tilburger sprak in geheim af met criminele ‘Netflix-baron’ over duizenden kilo’s cocaïne

    Tilburger sprak in geheim af met criminele ‘Net­flix-ba­ron’ over duizenden kilo’s cocaïne

    TILBURG - Twee Nederlandse drugsverdachten hebben begin dit jaar in een hotel in Córdoba een geheime ontmoeting gehad met de Spaanse drugsbaron José Bugallo, beter bekend als Sito Miñanco. Eén van hen is Martin G., een autohandelaar die oorspronkelijk uit Tilburg komt, weet het Brabants Dagblad. G. en twee andere Brabanders horen volgens de politie bij een criminele Nederlandse bende die op grote schaal drugs verhandelt in Spanje.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.