Volledig scherm
Zeus Hoenderop © Zeus Hoenderop

Zeus haalt Tilburgse patroon Dionysius uit de vergetelheid. Expositie in Moerenburg

TILBURG  - Kunstenaar Zeus Hoenderop heeft zich gestort op de patroonheilige van Tilburg: de heilige Dionysius. Ook bekend als 'Sint Denijs, patroon van Tilburg en Parijs'. 

Zondag opent Hoenderop zijn tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius’ op het terrein van Huize Moerenburg. Daar was tussen 1384 en 1648 de eerste pastorie van Tilburg. De pastoors kwamen van de abdij van Tongerlo. 

Zuivere lucht

Deze tentoonstelling toont parallellen tussen de textielindustrie, het geloof in Tilburg en Koning Willem II. Sint Dionysius kan worden aangeroepen bij hoofdpijn en longziekten. Volgens Hoenderop is Moerenburg bij uitstek een plek om te wandelen vanwege de zuivere lucht. 

Huize Moerenburg (nu staat daar een moderne sculptuur die verwijst naar het verleden) ligt aan de Moerenburgseweg 1. 

Onthoofd

Dionysius werd vanwege zijn geloof onthoofd op de top van Montmartre in Parijs. De Norbertijnen hebben aan het einde van de middeleeuwen in Noord-Brabant kerken gesticht. Sint Norbertus kwam oorspronkelijk ook uit Parijs. Dionysius werd aan het einde van de middeleeuwen alom vereerd. Door een kerk naar Dionysius van Parijs te vernoemen, ontving de parochie subsidie voor de bouw vanuit Frankrijk.

(lees door onder de foto) 

Volledig scherm
Zeus Hoenderop in de kerk van het Goirke © Linda Braber

Mis van Peerke

De oudste parochie van Tilburg is die van het Goirke. Het Goirke en het Heike waren tot aan het einde van achttiende eeuw één parochie. Beide kerken zijn gewijd aan de Heilige Dionysius.  Willem II heeft in 1837 gezorgd voor 25.000 gulden extra subsidie om de kerk van het Goirke in neogotische bouwstijl te kunnen bouwen. In 1841 gaf Peerke zijn eerste Heilige Mis in de Goirkese kerk.

De feestdag van Dionysius is op 9 oktober. Op die dag liep Zeus Hoenderop van het geboortehuis van Peerke Donders naar de kerk van het Goirke. Met die performance wilde hij de vergeten patroonheilige van de stad onder de aandacht brengen. Hij wil daar een jaarlijkse traditie van maken.

Expo

De opening van de expeditie is zondag om 14.30. De tentoonstelling is ook te zien op 20, 21, 27 en 28 oktober, tussen 14 en 17 uur. 

Komend weekend is in Moerenburg ook Vorstelijck Landschap, muziek, dans en theater van studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. 

Tilburg e.o.