Volledig scherm
De broodserveerwagen rijdt voor in het ETZ-ziekenhuis. De patiënt zelf de hoeveelheid laten kiezen scheelt al flink in besparing. © ETZ

Zorg Midden-Brabant zet hoog in: minder energieverbruik, afval en verspilling

TILBURG - Een kwart minder energieverbruik. Twintig procent minder verspild voedsel. Een aanzienlijke verkleining van de hoeveelheid afval. Twaalf zorginstellingen in Midden-Brabant verplichten zich ertoe binnen drie jaar deze (en andere) doelen te bereiken.

Dat is niet alleen goed voor klimaat en milieu, het levert ook geld op. In totaal gaat het om mogelijk miljoenen euro's aan besparing.

Donderdag leggen de instellingen afspraken hierover vast bij Amarant in Tilburg, een van de deelnemers. Ook de negen Hart van Brabant-gemeenten, de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de BOM zetten hun handtekening onder deze Green Deal voor de regionale gezondheidssector.

De afspraken zijn voor de zorginstellingen een stimulans om een inhaalslag te maken. Naast Amarant doen zorgkoepel Thebe, de instellingen Libra, Schakelring, Het Laar, RIBW, Prisma, Kompaan en de Bocht, Maasduinen en St.Franciscus en ziekenhuis ETZ mee. 

Van Boxtel: ,,Voordeel is dat instellingen van elkaars kennis gebruik kunnen maken en worden verleid samen te werken. Bijvoorbeeld door collectief zonnepanelen in te kopen." De BOM kan via zijn energiefonds investeringen voorfinancieren.

Op energiegebied is de grootste slag te maken. ,,Maar het gaat ook over hoe je afvalstromen kunt beperken, hoe het personeel naar het werk komt en hoe je de maaltijden aan je cliënten presenteert." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.