Volledig scherm
RegioZorgZuid © RegioZorgZuid

Zorginstelling Tilburg woest op OM en overweegt juridische stappen na beschuldiging miljoenenfraude

TILBURG - Twee eigenaren van RegioZorgZuid (Tilburg) en RegioZorgWest (Zaanstad) zijn deze week opgepakt op verdenking van fraude met pgb's (persoonsgebonden budgetten). Met deze door de gemeente verstrekte budgetten kunnen mensen zorg inkopen. 

Hoewel de verdachten op papier de eigenaren zijn van de vestiging in Tilburg, heeft RegioZorgZuid niets met de beschuldigingen te maken, zegt teamleider Rien Schraven tegen deze krant. ,,We worden door het Openbaar Ministerie (OM) in hun persbericht compleet door het slijk gehaald."

Volgens de 60-jarige Schraven uit Goirle opereerden beide vestigingen van RegioZorg de afgelopen jaren helemaal los van elkaar. Met miljoenenfraude heeft zijn organisatie dan ook niets te maken, beweert hij. ,,Wij werken in Tilburg op totaal andere wijze en hebben helemaal niets met deze heren van doen."

Nachtmerrie

Het bericht van het OM, waarin de plaatsnaam Tilburg expliciet wordt genoemd, heeft volgens Schraven verstrekkende gevolgen voor zijn organisatie. Hij overweegt een gang naar de rechter om zijn naam te zuiveren. ,,Het is een drama. Vorig jaar nog zijn wij door de inspectie positief beoordeeld op het leveren van goede zorg. Nu is het een nachtmerrie.''

Afgelopen maandag werd Schraven urenlang verhoord op het politiebureau. Daar bleek volgens de teamleider dat er in Tilburg keurig volgens de regels wordt gewerkt. ,,Ik mocht gaan omdat ik dat de rechercheurs duidelijk had gemaakt. Dat is kennelijk volledig langs het OM gegaan, want de plaats waar wij opereren wordt gewoon genoemd."

Verstandelijk gehandicapte jongeren

RegioZorgZuid biedt in Tilburg en Goirle hulp aan 22 verstandelijk gehandicapte jongeren met een ernstige psychische stoornis. De vestiging in Zaanstad sloot in mei van dit jaar. Het onderzoek naar vermeende fraude kwam eind vorig jaar op gang, nadat er signalen binnenkwamen vanuit de gemeente Zaanstad over slechte begeleiding van de cliënten daar. In Tilburg is dat nooit het geval geweest, bevestigt een woordvoerder van die gemeente.

Volgens het OM hebben directeuren Martin M. en Walter S. vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd. Dat geld was bedoeld voor de huisvesting en de begeleiding van deze jongeren. Zij zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes aan de instellingen hebben afgestaan. ,,Maar nogmaals, dit alles speelde zich af in Zaanstad, niet in Tilburg'', beweert Schraven.

Reactie OM

Het Functioneel Parket van het OM wil inhoudelijk niet ingaan op vragen van deze krant, alleen dat het persbericht zo anoniem mogelijk is opgesteld. ,,Het strafrechtelijke onderzoek is bovendien nog in volle gang." Tilburg laat, ondanks dat het geen verontruste signalen heeft ontvangen, weten de signalen over fraude 'heel serieus' te nemen.

Tilburg e.o.