Volledig scherm
De stelende zorgmanager moet de gevangenis in. © anp

Zorgmanager Kornelia P. de cel in voor bestelen ouderen in Tilburg

De Rotterdamse Kornelia P. (49) is vandaag door de rechter  veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf voor het bestelen van ouderen uit verpleeg- en verzorgingstehuizen in Zwijndrecht en Tilburg. De voormalige zorgmanager moet ook 500 euro schadevergoeding betalen. 

P. - die kampte met een cocaïneverslaving - bestal tussen juli 2013 en mei 2014 drie bewoners in verpleeghuis Lindonk in Zwijndrecht. Zo ontvreemde ze een gouden horloge, gouden ring en geld uit portemonnees van de ouderen. 

In het Tilburgse verzorgingstehuis De Bijsterstede werd een broche gestolen. Een ander slachtoffer miste plotseling een gouden armband, ketting en ringen. Nabestaanden van een overleden man ontdekten dat zijn portemonnee met inhoud was verdwenen.  P. begeleidde de familieleden en had enige tijd eigendommen van een overledene in beheer gehad. Camerabeelden die en van de diefstallen had geregistreerd waren plotseling gewist. 

Emotionele gevolgen 

De rechter vond dat Kornelia P. 'als verzorgster van bejaarde en kwetsbare mensen had moeten weten welke emotionele gevolgen diefstal kon hebben'. Ook nam hij het haar zeer kwalijk dat haar handelen helemaal was gericht op het bekostigen van haar drugsverslaving. ,,De diefstallen hebben tot veel onrust en onderling wantrouwen onder bewoners, familieleden en medewerkers geleid.  

Kornelia P. zou ook bij verzorgingstehuis De H ooge-Werf in Poortugaal hebben toegeslagen. Maar hiervan is ze vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs.  Het Openbaar Ministerie eiste eerder 21 maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. 

Tilburg e.o.