Volledig scherm

Zwanenzang: over kanker, gitzwarte humor & borsten

Do 17 jan: Klotewereld. Vanavond staat Ronald Herregraven misschien voor het laatst op het podium. De Tilburgse bassist van The Liszt heeft kanker. Zijn zwanenzang zogezegd. Als oproepje klinkt het al snel gek: maar komen kijken dus.

door Bas Vermeer

Stelt 'ie op prijs.

Bij Ronald werd in februari 2010 kanker geconstateerd, uitzaaiingen in de lever. Van het onbehandelbare soort. De eerste negen maanden erna stonden in het teken van nieuw leven. Zijn ziekte werd geconstateerd terwijl zijn vrouw net twee weken zwanger was van dochterlief Evi.

Dan kun je twee dingen doen, stelt de Tilburger, zielig op de bank gaan zitten met een dekentje over je heen of zoveel mogelijk mooie dingen doen. Poëtischer: "Bij een tweedehands auto gaat het niet om hoe oud die is, maar hoeveel kilometer er op de teller staat."

Ofwel: de dood aangrijpen om te leven.

Zoveel mogelijk hockeywedstrijden bezoeken bijvoorbeeld. Van de Smoke Eaters uit Geleen, want al woont hij tien jaar in Tilburg, bij het Geleense ijshockeyteam ligt zijn hart. "Vroeger zelf geijshockeyd, maar ik kon er geen zak van. De stick heb ik voor een basgitaar verruild."

En de begunstigde worden van een Facebook-pagina met om en de nabij de 150 vrouwendecolletés. Ontstaan als grapje, uitgegroeid tot een steunbetuiging vol vrouwelijk schoon.

Begon als een plaagstootje naar een oud-schoolgenootje, over een mooi decolleté. Zij postte vervolgens een foto van voorgenoemde op zijn Facebook. "Ik voelde me hondsberoerd van de chemo. Maar op die foto reageerde ik 'dat ik me opeens stukken beter voelde'. Binnen no time had ik tien van die foto's van haar vriendinnen."

Het groeide uit tot de facebookpagina No Boobs No Glory, geënt op de stichting No Guts No Glory (die kent u al, zie deze blog). En nee, mannelijke lezer, u kunt geen lid worden van deze besloten pagina.

Edoch…...

De foto's van de dames die er toestemming voor geven, plus Ronalds eigen blogs over zijn ziekte monden uit in een boek. De uitgever moet nog worden gevonden, de opbrengst gaat naar stichting NGNG.

Wel, de man kan schrijven. Te lezen via zijn profiel.

Een ellenlang relaas bijvoorbeeld over hoe hij bijna lijkt dood te bloeden als er iets fout gaat met zijn stoma. 'Ik ga me hier toch niet een potje zitten doodbloeden op m'n eigen WC? Fuck Elvis!'

Om vervolgens, na een gruwelijk verhaal, doodgemoedereerd te eindigen met:

'Zo, en hoe zag jullie woensdagmiddag eruit? ;-)'

En: 'Wij gaan morgen een kerstboom kopen.'

Gitzwarte humor, Herregraven excelleert er in. Toch, het einde is in zicht. Hoe lang hij heeft? Geen idee. De reguliere behandeling is gestopt, het is nu meer oplappen en afwachten. Deze dagen gaat steeds een stukje beter. Hij heeft ook een doel: de geboorte van zijn tweede kind eind mei.

"We wilden altijd al een broertje of zusje voor Evi. Een bewuste keuze dat ze straks ook niet helemaal alleen is."

Zijn we nog niet klaar, want uit de No Boobs No Glory-pagina vloeit nog iets voort, een gelijknamig feest in Tilburg. Weer ten bate van de stichting.

Dat is het volgende lichtpuntje in deze: hoe snel anderen mensen klaar staan om te helpen. Vanochtend werd er vanuit Stichting No Guts No Glory een berichtje Twitter en Facebook ingeslingerd. 'Wie helpt er mee aan het feest van Ronald?'

De stand nu: een buikdanseres, paaldanseres, twee dj's komen vrijwillig langs. Met bands en een locatie wordt nog druk onderhandeld. (Via @NGNG).

Maar eerst dat optreden dus, met The Liszt. Vanavond bij Dichterbij, de nieuwe maandelijkse literaire avond in de NWE Vorst. Een paar liedjes.

Begint om 19.30 uur.

Kijken dus.

Oh ja: bent u een geïnteresseerde uitgever, kroeg met ruimte voor een feestje. Mailtje naar Stadsgezichttilburg@bd.nl.

Update 18.42 uur:

En niemand minder dan de Tilburgse bekende band Green Lizard heeft toegezegd te komen spelen op No Boobs No Glory. Belangeloos.

Tilburg e.o.