Volledig scherm
Beeld van zwembad Reeshof na het ongeval. © Persbureau Van Eijndhoven

Zwembaddrama: strafzaak Tilburg en medewerkers

TILBURG - In verband met het zwembaddrama in de Reeshof moeten de gemeente Tilburg en twee medewerkers zich voor de strafrechter verantwoorden. Hen wordt dood door schuld ten laste gelegd.

Dat heeft het openbaar ministerie in Breda besloten.

Op 1 november 2011 kwam een geluidsbox naar beneden, wat de vijf maanden oude baby Rosalie het leven kostte. Bouten waaraan de boxen hingen waren doorgeroest.

Over de identiteit van de medewerkers geeft het openbaar ministerie geen informatie. Het zou gaan om een vrouwelijke manager en haar toenmalige chef. Beide waren belast met het onderhoud van het zwembad, zegt een woordvoerster wel.

Het is zeer uitzonderlijk dat tot strafvervolging van een gemeente wordt overgegaan. Op dood door schuld staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een maximale boete van 19.500 euro.

Uit onderzoek destijds kwam al vast te staan dat twee gemeentelijke diensten 'ernstig nalatig' waren geweest. Inspecties hadden al in 2006 en 2009 uitgewezen dat de bouten vervangen moesten worden.

Dat bleef na een tumultueuze raadsvergadering in april 2012 zonder politieke gevolgen voor de meest betrokken wethouder: Joost Möller (VVD). Zijn medeverantwoordelijke collega Jan Hamming (PvdA) was toen al burgemeester in Heusden. Volgens een woordvoerster van het OM zullen wethouders zich in persoon ook niet in een later stadium voor de strafrechter hoeven verantwoorden.

Burgemeester Noordanus heeft begrip voor het besluit ook de gemeente te vervolgen. "Direct na het ongeval hebben wij al verantwoordelijkheid erkend. Ook uit het eerdere interne onderzoek van de gemeente en dat van PWC bleek dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente, die hebben geleid tot het verschrikkelijke ongeval. Wij wachten op de rechtszitting die volgt op dit besluit."

Het zal nog enige tijd duren voor de inhoudelijk behandeling van de zaken bij de rechtbank in Breda gepland staat.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.