Volledig scherm
Archieffoto

Zwemplas Rauwbraken in Berkel-Enschot in strijd tegen blauwalg

BERKEL-ENSCHOT - Hij baalt enorm. "Maar ik kan er helaas niet veel meer aan te doen voor dit zwemseizoen. Het is maar net hoe de wind staat'. Rogier Kuit van de Rauwbraken in Berkel Enschot hoorde woensdag dat er blauwalg zat in het ondiepe gedeelte van het zwemwater.

Blauwalg komt vaak voor, maar wordt pas een risico boven een bepaalde concentratie. Het bleek een andere soort en een lagere concentratie dan bij de Meerse Plas in Den Dungen waar een hond overleed. "Die soort komt bij ons helemaal niet voor', dus kreeg de Rauwbraken geen zwemverbod. "Maar je kan er wel ziek van worden", dus was Rogier genoodzaakt waarschuwingsborden te plaatsen bij de entree. 'Op eigen risico', bepaalde de provincie.

Opblaasbad
Inmiddels lijkt de blauwalg ook in het diepere gedeelte te zitten. Het had, gezien het weer, niet op een slechter moment kunnen gebeuren. Maar Rogier geeft de 'blauwalgstrijd' niet zomaar op. Hij regelde een groot springkussen. En het strandpaviljoen is ook open voor verkoelende drankjes. Toch op zoek naar zwemwater? "Geregeld, voor degenen die niet in de Rauwbraken willen, heb ik nu een opblaasbad staan van tien bij tien", vertelt Rogier Kuit. "En ja, die is gevuld met kraanwater."

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.