Volledig scherm
Doelman Ronald Koeman hield zijn doel schoon. © BSR Agency

Koelbloedig TOP houdt de nul

TOP Oss kwam langzaam op gang, maar pakte op geroutineerde wijze en met een solide verdediging drie punten tegen Jong AZ

Twee pijlers van TOP Oss maakten na wekenlang blessureleed hun rentree in de basis: Lorenzo Piqué en Rick Stuy van den Herik. Daarmee keerde direct de rust terug in de Osse verdediging. In de eerste helft liet TOP weliswaar weinig vuurwerk zien, maar de voor hen karakteristieke kalmte was er wel. Scherp en compact verdedigen, om uiteindelijk in omschakelingen stekelig te kunnen zijn. ,,Het oogt dan niet spectaculair, maar dit is moeilijker om te spelen dan blind ballen erin pompen", vond trainer Klaas Wels. Het was dan ook een overwinning precies volgens zijn boekje.

TOP Oss verzekerde zich met deze overwinning inderdaad van een flink verstevigde zesde plek op de ranglijst. De hoofden bleven koel en het overwicht was in de tweede helft groot, maar daar worden uiteindelijk geen punten voor gegeven. Hennos Asmelash viel op met technisch en snel spel vanaf rechts, en Lion Kaak schoot meermaals op goal. Een doelpunt voor de Ossenaren leek daardoor al lang in de lucht te hangen. ,,In de tweede helft hebben we vanaf het eerste fluitsignaal tot de 77ste minuut méér dan prima gespeeld", vond Wels.

Zwabbertje

Voor tweede keeper Ronald Koeman gaf het na een teleurstellende wedstrijd tegen Almere City FC op maandagavond een welkome boost zelfvertrouwen. ,,De nul houden is altijd lekker voor een keeper", zei hij. Dat lukte hem onder meer door een sterke vrije trap van Jeremy Helmer tegen te houden. ,,Er zat een klein zwabbertje in die bal", zei de reservedoelman bescheiden. ,,Voor de rest zijn ze niet heel gevaarlijk geworden en hebben we goed stand gehouden."

Uiteindelijk viel het bevrijdende doelpunt laat in de wedstrijd. Philippe Rommens kopte de bal binnen na een fraaie voorzet van Dennis Janssen. Voor de wedstrijd werd Janssen bovendien door directeur Peter Bijvelds gehuldigd voor zijn 200ste wedstrijd bij de club. Die vond eigenlijk een week geleden al plaats, maar toen gooide een kapotte microfoon roet in het eten. Dat uitgerekend hij de voorzet gaf bij dat beslissende doelpunt, leverde dat verlate jubileum een zeer welkome extra glanslaag. ,,Mooi meegenomen", vond hij zelf. ,,Ik ben blij dat ik mijn bijdrage aan de overwinning heb kunnen leveren."

Koeman zag de tactiek die de club al vaker hanteerde dit seizoen, succesvol verlopen. ,,Het strijdplan was om het goed dicht te houden. AZ is beweeglijk en zoekt veel de diepte." Zijn ploeg hield prima positie en kon dankzij de koelbloedige verdediging in de tweede helft meer aandringen. ,,We weten dat de goal altijd kan vallen, ook in de 83ste minuut", zei de sluitpost.

Zijn teamgenoot Janssen was blij met de afstand die TOP door deze cruciale drie punten genomen heeft van de diverse ploegen op de ranglijst. ,,De concurrenten hebben belangrijke punten laten liggen. We hebben een klein slagje geslagen en zijn misschien wel het beste uit deze speelronde gekomen."