Volledig scherm
Ronald Koeman jr. in actie tijdens Feyenoord-TOP OSS in 2016 © Pim Ras Fotografie

Ronald Koeman Jr. kwam al 1,5 jaar niet in actie voor TOP Oss, maar kan zich vanavond tegenover zijn oude club bewijzen

Bij het laatste uur van de wedstrijd Almere City - TOP Oss staat maandagavond Ronald Koeman Junior onder de lat, de tweede keeper van de Ossenaren die al anderhalf jaar geen wedstrijd speelde. Het duel werd vrijdagavond gestaakt vanwege hevige mist en eerste doelman Nick Olij ging direct na het fluitsignaal naar het ziekenhuis waar bleek dat hij zijn arm in de warming-up al had gebroken. De doelman, die algemeen bekendstaat als één van de beste keepers van de competitie waarin hij actief is, zit de komende weken noodgedwongen aan de kant. 

Als kleinzoon van Martin Koeman, neef van Erwin Koeman, en zoon van bondscoach Ronald Koeman, komt de tweede keeper van TOP Oss uit een onvervalste voetbalfamilie. Zijn vader zag hem op 22 september 2016 nog spelen in de Kuip, toen hij in de basis stond tijdens de bekerwedstrijd van TOP Oss tegen Feyenoord, die uiteindelijk met 4-1 verloren werd. Ondanks die vier keer dat hij de bal uit de touwen moest vissen, keepte Koeman toen zeker niet onverdienstelijk. 

Het vorige seizoen bracht hij echter in zijn geheel op de bank door, omdat Xavier Mous de voorkeur kreeg. Bij diens vertrek naar Cambuur Leeuwarden ging de eerste positie naar AZ-huurling Nick Olij, die zich door maar liefst tien keer de nul te houden tot steunpilaar van het team opwerkte.

Weer tegen oude club

Vanavond krijgt Koeman na anderhalf jaar opnieuw de kans zich te bewijzen. Hij kan dat doen in een stadion waar hij alles behalve een vreemde is. Voordat hij op 29 april 2016 bij TOP Oss (toen nog FC Oss) in het betaald voetbal debuteerde, stond hij namelijk onder contract bij Almere City FC, waar hij bovendien ook de jeugdopleiding volgde. Opmerkelijk: zijn laatste wedstrijd op 19 september 2017 speelde hij ook tegen Almere City. Dat duel ging met 2-0 verloren.

Voor Koeman is het dus opnieuw een bijzondere wedstrijd tegen zijn oude club. Wedstrijdritme ontbeert hij weliswaar, aan motivatie zal er geen tekort zijn.