Volledig scherm
TOP Oss-coach Klaas Wels. © BSR Agency

Seizoensoverzicht: ineens hield iedereen rekening met TOP Oss

In de sterkste eerste divisie ooit bleek het onderschatten van TOP Oss al snel levensgevaarlijk. De Klein-Maar-Dapperen ontpopten zich dit seizoen tot tegenstander van formaat.

Uitgesproken ambities, die nog ruimschoots waargemaakt worden ook. Het is niet iets waar de Osse aanhang in de kwart eeuw voor dit seizoen vaak op getrakteerd werd. Dit jaar was anders, en werden de vruchten van de visie waar directeur Peter Bijvelds en trainer Klaas Wels de afgelopen jaren aan schaafden, rijkelijk geplukt. Elke speler werd gescout om zich een specifieke rol binnen het 5-3-2 systeem eigen te maken. Zo werd met uiterst beperkte middelen (TOP Oss heeft de kleinste begroting in het Nederlandse betaald voetbal) een verrassend effectieve strategie ontplooit.

De Nederlandse clubs reageerden onwennig op die haast Italiaanse speelwijze. Grote namen die men op voorhand al met één been in de eredivisie zag staan, hadden er geen antwoord op. Vooral in eigen huis werden zij immers geacht het spel te maken. De bezoekers uit Oss vonden dat prima. Zoals Muhammad Ali zich in 1974 tegen de oersterke George Foreman in de touwen liet hangen, zo liet TOP de zwaargewichten van de eerste divisie vruchteloos inbeuken op hun ijzersterke defensie.

Wels realiseerde zich als geen ander dat juist ploegen die op papier de overmacht hebben, vroeg of laat ruimtes weg zouden gaan geven. Op dat moment zouden zijn mannen genadeloos toeslaan, als grootmeesters van de omschakeling. Het tandem dat Bryan Smeets en Huseyin Dogan vormden de angel van dit TOP Oss, met de altijd stabiele Rick Stuy van den Herik in hun rug op het middenveld.

Spil

Toen aanvoerder Van den Herik halverwege het seizoen een tijd geblesseerd uitviel, bleek direct hoe belangrijk hij als spil van die speelwijze was. De Ossenaren kwamen bovendien niet de winterstop uit als de geoliede machine die ze daarvoor waren.

Gelukkig hervond de ploeg zichzelf, voordat er teveel punten verspeeld werden. Toch kregen de Ossenaren ook daarna met tegenslagen te kampen. Keeper Nick Olij brak tegen Almere City zijn onderarm in de warming-up. De breuk zou dit seizoen onvoldoende helen om nog aan spelen toe te komen. Het gemis van de getalenteerde sluitpost was in eerste instantie een aderlating. Tweede keeper Ronald Koeman Jr. herpakte zich na een abominabele eerste wedstrijd echter uitstekend, en hield het team volop in de race.

Op naar de play-offs

Daarin werd niet alleen om de nacompetitie gestreden, maar zelfs voor een directe plek in de halve finales. Na een spectaculaire 4-0 zege op Helmond sport en een zesde plek op de ranglijst, was die buit binnen. Met hun beste competitieresultaat ooit op zak, ging TOP de play-offs in. Tegenstander daar werd Sparta. Dat de Rotterdammers recentelijk met 1-4 overrompeld werden, zat bij iedereen nog vers in het geheugen. Ook bij trainer Henk Fraser, die zich niet opnieuw aan die steen zou stoten. Hij was het, die de de achilleshiel van de Osse equipe vond.

Gedurende twee wedstrijden bleef Sparta terughangen, en liet hun tegenstander het spel maken. Daar had TOP moeite mee, waardoor de droom strandde op die stugge strategie. Eentje die verdacht veel weghad van de manier waarop zij zelf zo succesvol werden. Het wat wrange einde, is daarmee ook een compliment voor de tactisch sterke teamprestatie van dit seizoen.

Hoogtepunt: Voor de één zal het de winst in de Grolsch Veste zijn, voor de ander het pak slaag dat op Het Kasteel uitgedeeld werd, of het met vijf doelpunten oprollen van NEC in Nijmegen. Maar er is één moment van dit seizoen waarover het in Oss en omgeving nog jaren zal gaan: Bryan Smeets die van 65 meter afstand Jong Ajax verschalkt. Alleen zien doet in dit geval geloven, en zelfs dan nog met moeite.

Dieptepunt: Uit tegen Eindhoven wilde in de eerste helft werkelijk niets lukken. Sportief het dieptepunt van het seizoen. Grootste dieptepunt va het seizoen kwam echter op conto van enkele fans, vlak na de verloren thuiswedstrijd tegen MVV. Om verhaal te halen voor hun vervliegende hoop op een succesvol seizoenseinde drongen zij de kleedkamers van het stadion binnen.