Volledig scherm
OSS’20 op archiefbeeld, met Tony de Groot (nummer 3) vooraan. © BD / Peter van Huijkelom

Stadsderby roept enthousiasme op in Oss: ‘Leuker kan je het niet krijgen’

In de volgende ronde van het toernooi om de KNVB-beker wacht Oss een heuse stadsderby: grootste amateurclub OSS’20 treedt aan tegen de profclub uit hun stad, TOP Oss.

Vanavond om 19.45 uur zal het aan de rand van de polder tussen Oss en Macharen drukker zijn dan normaal op een dinsdagavond het geval is. Daar ligt Sportpark De Rusheuvel, thuisbasis van OSS’20, en strijdtoneel van hun bekerwedstrijd tegen stadsgenoot TOP Oss. Aan de oostkant van de stad, bij de balie van diens Frans Heesenstadion, zijn kaarten voor de stadsderby sinds afgelopen weekend al uitverkocht.

Derdedivisionist OSS’20 is de grootste amateurclub van Oss. Op 25 september versloegen zij de Jodan Boys uit Gouda, en plaatsten ze zich voor de volgende ronde van de KNVB beker. De tegenstander die daar vanavond wacht? Niemand minder dan TOP Oss, de profclub uit hun eigen stad.

Amateurclub vs. BVO

TOP speelt in de eerste divisie, OSS’20. in de derde, maar de profs zouden zich er wel eens in kunnen vergissen hun stadsgenoten te onderschatten. Niet alleen zullen zij alles doen dat in hun macht ligt om verder te bekeren, maar de blauw-gelen leverden in hun verleden ook al verschillende spelers aan de rood-witten.

Zo maakte Richard van de Venne in 2015 succesvol de overstap naar het betaald voetbal van de Rusheuvel naar het Frans Heesenstadion. Inmiddels maakt de centrale middenvelder furore bij Go Ahead Eagles, dat vorig seizoen op een haar na promoveerde naar de eredivisie. Tony de Groot speelde op zijn beurt tien jaar terug nog als als aanvaller bij TOP Oss, maar versterkt heden ten dage de voorhoede van OSS ’20.

Volledig scherm
Richard van de Venne (namens OSS’20, links) in duel © Frank van Engelen

Banden tussen de clubs zijn niet alleen nauw als het op spelers aankomt. Ook supporters kennen beide clubs. In tweestrijd over voor wie te juichen lijken de meeste Ossenaren echter niet te zitten. De derby roept vooral enthousiasme op. ,,De club waar ik nu een seizoenkaart van heb, tegen de club waar ik vroeger zelf gespeeld heb”, reageert TOP-supporter Arjen Geijsberts op Twitter. ,,Leuker kan je het niet krijgen!”