TOP Oss-trainer Klaas Wels.
Volledig scherm
TOP Oss-trainer Klaas Wels. © BSR Agency

TOP Oss-coach Klaas Wels zet grote vraagtekens bij herstart competitie in juni

TOP Oss-trainer Klaas Wels kan zich nauwelijks voorstellen dat de competities in het betaald voetbal half juni hervat worden. ,,Gezien de huidige situatie met het coronavirus in heel Europa lijkt me dat een erg voorbarige uitspraak", zegt de coach.

Vooropgesteld, Wels vindt het op dit moment niet de 'meest zinvolle discussie’ om over de herstart van het profvoetbal te praten. ,,Ik snap de belangen die er in het voetbal zijn, maar zolang het virus nog niet onder controle is, valt er eigenlijk nog niets te plannen. Zie je het al voor je? Dat er half juni tienduizenden mensen op de tribunes zitten bij Ajax, PSV en Feyenoord? Of moet je dan zonder publiek gaan spelen? Maar voor wie doe je dat dan? Dan doe je het echt alleen maar om de de competitie uit te spelen. En je kunt je ook afvragen hoe het dan met de veiligheid van de spelers zit.”

Haken en ogen

Wels zegt heel veel ‘juridische en praktische haken en ogen’ te zien. ,,En het lijkt op dit moment ook onmogelijk om meteen na 28 april alweer met trainen te beginnen. Maar stel dat het allemaal wel lukt en je bent in het eerste weekend van augustus klaar met dit seizoen, wanneer laat je dan het volgende seizoen beginnen? Die start moet dan ook naar achter, maar het eind van dat seizoen volgt er wel een EK. Dus dan moeten er in korte tijd heel veel wedstrijden gespeeld worden. En dat vergroot de kans op blessures.”

En dan is er nog het probleem met de contracten van de spelers. Die lopen eigenlijk op 1 juli af. ,,En zelfs als die datum aangepast zou worden, dan zit je nog met de vraag wat je aan een speler hebt die al weet dat ie gaat vertrekken”, aldus Wels.

Bijvelds

Ook TOP Oss-directeur Peter Bijvelds spreekt van een ‘moeilijk haalbare kaart’ bij een hervatting van de competitie in juni. ,,Maar ik begrijp wel dat de KNVB de Europese richtlijn van de UEFA volgt om te kijken of onze competities nog uitgespeeld kunnen worden. Zolang die mogelijkheid nog bestaat is dat het streefscenario.”

Bijvelds verwijst naar het sentiment bij het grote publiek. ,,Als de horeca dicht moet vindt iedereen dat zielig, maar als het voetbal op slot gaat wordt gezegd: ‘Dat is maar een spelletje'. Maar profvoetbalclubs zijn ook bedrijven met sportieve en economische belangen. Dus ik begrijp dat er gekeken wordt wanneer onze bedrijfstak weer door kan gaan.”

  1. TOP Oss biedt seizoenkaarthouders tegemoetkoming aan

    TOP Oss biedt seizoen­kaart­hou­ders tegemoetko­ming aan

    Doordat het seizoen dankzij de coronacrisis vroegtijdig ten einde is gekomen, hebben seizoenkaarthouders uiteindelijk minder wedstrijden kunnen bezoeken dan waar zij in eerste instantie voor betaald hebben. Als tegemoetkoming bieden clubs, waaronder TOP Oss, de mogelijkheid zogenoemde coronavouchers te bestellen. Daarmee kunnen supporters in het komende seizoen vijf wedstrijden kosteloos bezoeken. Deze zijn beschikbaar tot 13 juli.
  2. KNVB onaangenaam verrast door ‘voorbarig’ bericht kabinet

    KNVB onaange­naam verrast door ‘voorbarig’ bericht kabinet

    De KNVB is onaangenaam verrast door de brief die minister Hugo de Jonge vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. De minister meldt daarin dat massale publieksevenementen zoals wedstrijden in het betaalde voetbal waarschijnlijk pas mogelijk zijn als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus. ,,En niemand weet hoelang dat gaat duren”, schrijft De Jonge. ,,We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”