Volledig scherm
Calvin Stengs en Olivier Rommens of TOP Oss © BSR Agency

TOP Oss gaat met opgeheven hoofd onderuit tegen AZ

KNVB-bekerHet bekeravontuur van TOP Oss zit erop. De ploeg van Klaas Wels had geen moment uitzicht op een overwinning. In een mistig Oss plaatste AZ zich eenvoudig voor de kwartfinale: 0-2.

Vanachter de tribune bij supporterskroeg Dikke Piet knalde het vuurwerk de lucht in, terwijl een groet spandoek met ‘OSS’ ontvouwd werd binnenin het stadion. Het was maar goed dat de letters metershoog waren, anders zouden ze door de dikke mist heen niet zichtbaar zijn. TOP koos voor een uiterst verdedigende opstelling, waardoor ook kersverse verdediger Grad Damen zijn basisdebuut maken kon.

Tot ieders verbazing kwam het machtige AZ in de eerste twintig minuten niet op enige noemenswaardige manier door die verdediging heen. De club uit Alkmaar was vrijwel continu in balbezit, maar uitgespeelde kansen vloeiden daar niet uit voort. Bij TOP leek het geloof in een stunt daardoor te groeien. Lion Kaak snoepte Calvin Stengs zelfs de bal af in duel met de vleugelspeler, en Giovanni Büttner werkte zich meermaals verbazingwekkend ver naar voren.

Na een half uur spelen had AZ genoeg van die verhoudingen en ging het alsnog serieuzere druk zetten. Dat leidde in de 36ste minuut tot de openingstreffer van Dani de Wit. Tien minuten later konden de bezoekers daarom met een 0-1 voorsprong aan de thee.

Penalty

Na rust maakte de Osse aanvoerder Rick Stuy van den Herik binnen het strafschopgebied een overtreding op De Wit. Scheidsrechter Gansner legde bal op de stip. Het resultaat daarvan was vanaf de hoofdtribune niet te zien, maar de reactie van het uitvak verraadde dat Teun Koopmeiners de strafschop effectief benutte: 0-2.

Halverwege de tweede helft besloot trainer Wels tot een tactische aanpassing en haalde verdedigende middenvelder Lion Kaak naar de kant, ten faveure van Cihat Çelik. TOP drong daarop inderdaad vaker aan, zonder al te veel ruimte weg te geven.

Tien minuten voor het einde leidde het zelfs tot een kans voor de Ossenaren. Çelik zag zijn schot op doel echter gepakt worden door Marco Bizot. Die hoefde uiteindelijk verder niet meer op noemenswaardige wijze in actie te komen. TOP Oss had er vol overtuiging voor gevochten, maar kon geen stunt forceren.