Volledig scherm
© BSR Agency

TOP Oss geeft Sparta pak slaag op het Kasteel

TOP Oss heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de play-offs. De Ossenaren deelden nummer twee Sparta een mokerslag uit op het Kasteel (1-4). Hennos Asmelash, Bryan Smeets en Huseyin Dogan (2x) scoorden voor TOP, nadat Deroy Duarte Sparta nog op voorsprong had gezet.

Zodra de laatste klanken van de Sparta-mars uitdoofden begon TOP Oss vol goede moed aan het duel op het Kasteel. Een kopbal van Dogan miste het doel, en daarna was het al snel Sparta dat eveneens kans op de openingstreffer had. Vriends kwam bijna letterlijk een neuslengte tekort met zijn kopbal, en zo was de openingsfase in evenwicht. Vijf minuten later claimde de razendsnelle Deroy Duarte dan toch de 1-0 namens Sparta, met een afstandsschot dat door TOP-keeper Koeman helemaal verkeerd ingeschat werd. 

In de 20ste minuut was het Smeets die aan Osse zijde een wat ongelukkige doelpoging deed, maar Asmelash weet deze alsnog binnen te werken. Een type doelpunt waar de term ‘frommelgoal’ voor uitgevonden is, maar dat daarom niet minder telt. Sterker nog, het kondigde een deel van de wedstrijd aan waarin TOP het hoofd meer dan koel hield. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de Spartanen lieten zij zich niet uit hun eigen spel halen. 

Revanche

In de 32ste minuut heeft Philipe Rommens zelfs een grote kans om TOP Oss uit te laten lopen, maar zat keeper Kortsmit er nipt tussen. Kort daarop revancheerde Koeman zich voor zijn eerder vergissing door een uitstekende redding op een snel uitbrekende Duarte. De wedstrijd was daarmee opnieuw in evenwicht. 

Na de rust lijkt de Osse hoop op een stunt gegroeid te zijn, en strandde een mooi opgezette aanval van TOP doordat Dogan net te lang twijfelde over wat te doen nu hij met de bal voor de keeper staat. Het uiteindelijke schot werd makkelijk gepareerd. De stunt waar zo vorig op gehoopt werd bleek in de 72ste minuut dan toch waarheid te worden. Na een lange bal kon Smeets over rechts een rush uitvoeren, en de bal achter Kortsmit tikken. Een minuut later bleek het spektakel nog niet compleet. Na een vrijwel identieke actie van Smeets redde keeper Kortsmit ditmaal wel, maar kon Dogan in de rebound tekenen voor de derde Osse treffer. 

Scherp

Koeman kwam daarna nog scherp in actie door een aanval van Royston Drenthe buiten de goal te houden, maar dat was het wel met het Spartaanse gevaar. De overwinning van het Osse rood-wit kon in de 84ste minuut definitief bezegeld worden met nóg een treffer van Huseyin Dogan. In de blessuretijd werd hij voor Ladan gewisseld, waarbij hij luid toegezongen werd door de Osse aanhang, die uitzinnig in hun vak stonden. Die konden nauwelijks geloven wat zich op deze zondagmiddag voltrokken had.