Volledig scherm
© BSR Agency

TOP Oss houdt punt over aan ‘duisternis-duel’ met koploper De Graafschap

TOP Oss-trainer Klaas Wels overwoog de afgelopen weken meermaals hardop zijn strategie om te gooien. Vrijdagavond voegde hij daad bij het woord. In een 4-4-2 formatie speelde TOP Oss gelijk tegen de nieuwe koploper De Graafschap. De wedstrijd lag ruim een half uur stil in de tweede helft, nadat een lichtmast was uitgevallen.

Na tien minuten kwam Cas Peters in een kansrijke positie, maar hij kreeg de bal net niet mee het strafschopgebied in. Het was tekenend voor wat het publiek de rest van de eerste helft voorgeschoteld zou blijven krijgen: effectief positiespel, veel druk, maar telkens kwam de ploeg net een fractie tekort in de afronding. 

Het het aanvallende spel was niet het enige contrast met de vorige drie speelrondes; na drie wedstrijden tegen belofteteams met een uitgestorven uitvak was het een verschil van dag en nacht bij TOP Oss. Debutant Levi Opdam maakte een goede indruk in de openingsfase, maar moest het veld verlaten nadat hij geblesseerd raakte. Na een half uur werd hij gewisseld voor publiekslieveling Lorenzo Piqué. Die speelde vervolgens centraal in de verdediging, waarbij Hennos Asmelash doorschoof naar de linkerflank.

Donker

In de tweede helft viel na vijftien minuten een van de stadionlichten uit, net op het moment dat Philippe Rommens een vrije trap mocht gaan nemen op slechts enkele meters van het strafschopgebied. Scheidsrechter Martens legde noodgedwongen de wedstrijd stil. KNVB-reglementen zeggen dat een wedstrijd onder dezelfde technische condities uitgespeeld moet worden als bij het begin. De lampen moesten uit om deze te resetten. 

Philippe Rommens had lang na kunnen denken over hoe de vrije trap uiteindelijk te nemen. Eenmaal terug op het veld besloot hij dat met een sierlijke boog richting het doel te doen. Graafschap-doelman Jurjus zat er echter goed bovenop, en dook de bal de hoek uit. Vijf minuten later was het TOP-keeper Ronald Koeman die tot twee keer toe redde op inzetten van Hamdaoui. 

Kansen bleven komen, maar konden telkens net niet uitgespeeld worden. Cas Peters had tien minuten voor het einde de openingstreffer op de schoen toen hij alleen voor de keeper kwam, maar Jurjus zette zich er tijdig tussen. De spanning in het Osse Kuipje bereikte in de blessuretijd ook een kookpunt bij Graafschap-trainer Mike Snoei. Zijn aanhoudende commentaar op de arbitrage leverde hem twee gele kaarten en dus rood op.

Volledig scherm
Duisternis in Oss tijdens de wedstrijd TOP Oss - De Graafschap. © DG