Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © AFP

Alaphilippe verrast zichzelf: ‘Ze moesten in de auto huilen’

Nieuwe Tour-favoriet?Julian Alaphilippe verbaasde zichzelf vandaag met een geweldige tijdrit. De Franse renner van Deceuninck-QuickStep was iedereen te snel af en verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij heeft nu 1.26 minuut voorsprong op Geraint Thomas en 2.12 minuut op Steven Kruijswijk.

..Het is ongelooflijk. Zonder arrogant te willen klinken, wist ik dat ik goed kon presteren op dit parkoers”, zei Alaphilippe. ,,Ik zei vanmorgen al tegen mijn neef Franck dat ik het goed zou doen, maar ik had niet verwacht de etappe te kunnen winnen en zeker niet met zo’n groot gat ten opzichte van Thomas.”

Alaphilippe kreeg vleugels van de vele fans. ,,Met de hulp van het publiek, heb ik alles gegeven tot de finish. Ik wist dat het eerst deel van de tijdrit me goed lag, maar ik heb mezelf echt verrast in het tweede deel. Ik heb mijn grenzen verlegd. Ik hoorde dat ze zelfs in de ploegleiderswagen moesten huilen.”

,,Er is met Alaphilippe een favoriet bijgekomen”, zei Jumbo-Visma ploegleider Nico Verhoeven na de verrassende uithaal van de Fransman. ,,Daar zullen de mannen van Team Ineos ook van zijn geschrokken. Misschien moeten zij hun strategie nu aanpassen om hem kwijt te spelen. Dat wordt spannend. Morgen met de rit naar de Tourmalet zullen we weten wat de kansen voor Alaphilippe zijn om het geel naar Parijs te dragen.”

Ook Geraint Thomas heeft Julian Alaphilippe nu naar voren geschoven als favoriet voor de eindzege in de Tour de France. ,,Ik had dit niet echt verwacht. Hij doet het geweldig op dit moment en is zeker de favoriet nu en degene om in de gaten te houden”, aldus Thomas, die 14 seconden toegaf op Alaphilippe. ,,Het was niet heel slecht wat ik liet zien. Het laatste deel raakte ik een beetje oververhit. Dat is geen excuus. De omstandigheden waren voor iedereen hetzelfde. Ik had net niet die laatste 5 procent die nodig was.”

Bekijk hieronder de fenomenale tijdrit van Julian Alaphilippe:

Aan de vooravond van de eerste zware Pyreneeënrit met de finish op de Tourmalet, weet Alaphilippe zelf ook niet precies hoever hij in deze Tour kan komen. ,,Dat gaat totaal anders zijn dan alles wat we tot nu toe hebben gehad in deze Tour”, keek de Fransman vooruit. ,,Ik ga mijn best doen en hoop dat ik niet kraak. Ik zal zeker niet opgeven.”

Deceuninck–QuickStep-teambaas Patrick Lefevere bekijkt het van dag tot dag. ,,Ik zeg al sinds Brussel dat we wel kijken waar we uitkomen en ik ben nu al tien dagen aan het kijken”, zegt hij over de gele trui. ,,Ik ben niet honderd procent zeker dat Thomas hem er bergop af kan rijden. Egan Bernal is een ander verhaal, maar die staat op meer achterstand.”

Lefevere erkent dat zijn ploeg bergop misschien niet de sterkste is. ,,De ploeg is bergop zwak, maar Simon Yates heeft ook de Vuelta gewonnen zonder ploeg. En we hebben met Enric Mas nog iemand achter de hand.” De Spanjaard van Deceuninck staat vierde op 2.44 van zijn Franse ploeggenoot.

Bekijk hieronder de terugblik van In Het Wiel op de tijdrit in Pau:

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’