Volledig scherm
Greg van Avermaet © ANP

BD Lezerstour staat op zijn kop, Heisen gaat geweldig

Dat de Mûr-de-Bretagne voor opschudding in het peloton zou zorgen stond voor het begin van de zesde etappe al vast, maar in de BD Lezerstour zijn vrijwel alle rollen omgedraaid. Eric Wolf kon zijn gele trui niet vasthouden, want de sprinters gaven niet thuis op de steile slotklim. Wim van Dijk mag zich de nieuwe leider noemen. Toch komt het gevaar van een familie - of beter gezegd één persoon - uit Oss.

Van Dijk heeft een veel breder gezelschap geselecteerd dan Wolf, die na drie dagen in het geel afscheid neemt van de leiderstrui. Eerdenaar Van Dijk heeft naast een arsenaal aan sprinters ook renners geselecteerd die in het klassement een prima rol van betekenis spelen in de Ronde van Frankrijk. In de dagetappe werd Van Dijk 194ste, maar in het algemeen klassement heeft hij 43 punten voorsprong op Michel Heisen uit Oss.

De familie Heisen uit Oss is er sowieso een om rekening te houden. Op dit moment staat Michel op plek twee, Wouter op plek zes, Michel’s tweede account op plek negen, Jolanda op plek tien en Robin op plek vijftien. In de rituitslag deed Robin Heisen het het beste met een 28ste plek, Michel zelf werd 62ste. ,,Ik had het op zich wel verwacht dat ik het goed zou doen. Het is natuurlijk altijd een beetje geluk hebben, maar ik ben er wel echt mee bezig”, vertelt Heisen, die de poules van zijn vrouw en twee zonen heeft ingevuld.

Gouden tip

,,Zolang je meerdere lijsten mag invullen doe ik dat. Ik heb vorig jaar ook al hoog gestaan in de Lezerstour en in Berghem heb ik een keer de Tourpoule gewonnen”, zegt de nummer twee van het klassement. De gouden tip ligt bij de vergelijking tussen de sprint- en klimetappes. ,,Dit jaar zijn er veel sprintersetappes in de eerste week, dus daar heb ik veel op afgestemd. In al mijn lijsten heb ik daar verder Greg van Avermaet bij gewisseld, omdat ik verwacht dat hij het geel wel even vast kan houden.” Of Heisen een kans maakt op de eindzege weet hij niet. ,,Er is altijd wel iemand die de perfecte lijst invult.”

De perfecte lijst van de dagwinnaar op de Mûr-de-Bretagne kwam uit Tilburg en met de naam Tessa van Broekhoven. Haar geselecteerde renners deden goed hun werk. Net als deze Ierse ritwinnaar Daniel Martin was het ook Van Broekhoven die de slotklim twee keer goed overkwam. Met vier punten verschil wist ze Noor van Rozendaal en Arno Brus (beiden uit Schijndel) te verslaan.