Bernal in geel naar Parijs, Kruijswijk pakt podiumplek

Dagzege NibaliEgan Bernal gaat morgen in Parijs als eerste Colombiaan ooit de Tour de France winnen. De 22-jarige Ineos-renner zag in de laatste bergrit zijn gele trui niet meer bedreigd worden. Steven Kruijswijk deed met de Jumbo-Visma-ploeg een geslaagde gooi naar een podiumplek. De ritzege was voor Vincenzo Nibali.

Bernal mag zich officieus winnaar van de Tour noemen. Zoals bekend verandert er zondag niets meer in het klassement in de laatste etappe naar Parijs. Kruijswijk zal dus als derde eindigen achter Geraint Thomas, die vorig jaar de eindzege greep. Met zijn 22 jaar wordt Bernal de jongste winnaar van de Tour in meer dan 100 jaar. 

,,Dit moest het zijn en dit is het geworden. Het kan niet beter”, zei Kruijswijk direct na afloop. ,,Ik ben heel blij. Ik was er al heel dichtbij. We wisten dat de missie kon slagen. Ik heb altijd de hoop op het behalen van het podium behouden en ben blijven vechten. De ploeg is in mij blijven geloven. Het is super dat het is gelukt.”

Bekijk hieronder de nabeschouwing van In Het Wiel:

Vincenzo Nibali soleerde naar de dagzege in de wegens modderstromen flink ingekorte rit naar Val Thorens. De Italiaan van Bahrain-Merida maakte onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep die als eerste aan de lange slotklim naar Val Thorens begon.

In de groep favorieten was het Jumbo-Visma dat aan de voet het heft in handen nam. Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen joegen in dienst van Kruijswijk het tempo de hoogte in, waarna George Bennett overnam. Toen Laurens de Plus als laatste pion werd uitgespeeld, brak Alaphilippe. De man die deze Tour kleurde, verloor op de meet uiteindelijk 2'52 op de Nederlander, en dus ook zijn podiumplek. Alaphilippe eindigt als vijfde in het algemeen klassement.

Kruijswijk houdt wiel Buchmann

Ondertussen hield Nibali zijn voorsprong van rond de halve minuut knap vast. De oud-winnaar van de Tour boekte zo zijn zesde ritzege in La Grande Boucle. Het was het tweede dagsucces voor Bahrain-Merida, dat eerder met Dylan Teuns de etappe na La Planche de Belles Filles won.

Bij de favorieten daarachter kon niemand het verschil echt maken. Geletruidrager Bernal kwam juichend, gearmd met Thomas over de meet. Kruijswijk hield het wiel van de Duitser Emanuel Buchmann, en wist zich zo verzekerd van zijn eerste podium ooit in een grote ronde. Vorig jaar was hij vijfde in de Tour. Hij eindigde ook al eens vierde in de Giro (2016) en Vuelta (2018).

Volledig scherm
Egan Bernal en Geraint Thomas. © BELGA
Volledig scherm
Winnaar Vincenzo Nibali. © BELGA
Volledig scherm
Peter Sagan doet een wheelie. © BELGA
Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © REUTERS
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’