Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam © AD

De Mooiste Rit Ooit

ColumnColumnist Laurens ten Dam schrijft tijdens deze Tour de France columns. Vandaag over de wonderbaarlijke etappe van gisteren, die abrupt werd afgebroken toen het spektakel echt leek te beginnen.

Eens in de twintig jaar heb je zo’n rit. De etappe naar Les Deux Alpes, waar Pantani het nummer uit zijn carrière opvoerde, was de laatste. Jan Ullrich kwam daar als een verzopen hoopje gele trui minuten na ‘Il Pirata’ boven en verloor de Tour. Die beelden heb ik zeker vijf keer gezien. Ik verheugde me tijdens het titanen­gevecht op Col d’Iseran al op de regenachtige dag in 2040 dat ik YouTube zou aanslingeren. Joggingbroek aan, zak chips bij de hand en kijken maar.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’