Volledig scherm
PREMIUM
De mannen van Ineos in het peloton. © Getty Images

De Sky-dominantie is ver te zoeken bij Team Ineos

Wat is er toch aan de hand met Ineos? De formatie die als Sky de Tour jaren domineerde, is al een week amper van voren te zien. ,,Zondag in Parijs weten we of we sterk genoeg zijn geweest.’'

Quote

Kwiatkow­ski was nog niet op zijn best in de Pyreneeën. Net als Gianni Moscon

Ineos-ploegleider Nicolas Portal

Door Daan Hakkenberg

Wil Luke Rowe eindelijk weer eens op kop van het peloton rijden, wordt hij bijna van de weg geduwd door Tony Martin. Op weg naar de finish in Gap proberen de Duitser van Jumbo-Visma en zijn ploegmaten hun kopman Steven Kruijswijk van voren te houden voor de slotklim. De Ineos-renners willen hetzelfde met Geraint Thomas en Egan Bernal, maar Rowe krijgt geen millimeter ruimte van Martin. Een aanvaring volgt, waarna beide kemphanen, ruim twee uur nadat Matteo Trentin als ritwinnaar is gehuldigd, uit de wedstrijd worden gezet.

De botsing van Rowe en Martin staat misschien wel symbool voor het machtsvacuüm in de laatste etappes deze Tour. Anders dan in voorgaande jaren is het niet de Britse miljoenenploeg die bepaalt wat er in het peloton gebeurt. In de zeventiende etappe blijven de rood-zwarten grotendeels verscholen achter Deceuninck-Quick Step en Groupama FDJ, de ploegen van de twee Franse Tour-favorieten Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot. Zo was het ook al in de Pyreneeën. Daar bepaalden Movistar, FDJ en Jumbo-Visma bergop het tempo.