Volledig scherm
Peter Sagan verstevigt zijn leiding in het puntenklassement met ritwinst in Colmar en viert het als vanouds met zijn Hulk-imitatie. © AFP

Groene veelvraat Sagan ligt in Frankrijk op koers voor meer records

In de Tour reed al niemand langer in de groene trui dan Peter Sagan, maar na maar liefst 113 koersdagen als leider van het puntenklassement is hij ook de renners die het vaakst het geel (Eddy Merckx) en de bollentrui (Richard Virenque) droegen voorbij. Een nieuw record gloort.

Met het groen stevig om de schouders stapt Sagan morgen in Albi op voor de etappe naar Toulouse. In deze Tour de France staat de Slowaakse sprinter alweer sinds dag 3 aan de leiding in het puntenklassement. Hij blijft er koel onder en trekt onderweg niet eens vol aan voor de tussensprints. ,,You win some, you lose some”, klinkt het na de finish in typisch Sagan-Engels.

Toch staat de ‘Green Machine’ inmiddels boven aan in het lijstje van renners die het vaakst in de leiderstrui van een Tour-klassement reden. Eddy Merckx had het tot zondag in handen met 111 gele truien, na Sagan op ruime achterstand gevolgd door Richard Virenque met 96 bolletjestruien.

Sagan heeft het sprinten voor het puntenklassement tot kunst verheven. Zes keer bracht hij le maillot vert al naar Parijs. Tussendoor lukte in 2017 alleen Michael Matthews dat, in het jaar van Sagans veelbesproken diskwalificatie, nadat hij Mark Cavendish in een massasprint ten val bracht.

Ook al lijkt de drievoudig wereldkampioen dit jaar minder sterk dan eerder (hoewel hij wel de vijfde etappe naar Colmar won), op de eerste rustdag staat hij er toch weer het best voor om het nevenklassement te winnen. Het zou een unieke prestatie zijn, alleen Erik Zabel lukte het zes keer.

De Duitse sprinter droeg wel heel wat minder vaak het groen dan Sagan: ‘slechts’ 88 dagen. Als de 29-jarige Sagan zo doorgaat, breekt hij nog vele records. Voor eentje daarvan moet hij nog even koersen: Merckx wordt met 186 leiderstruien niet voor niets ‘De Kannibaal’ genoemd. 111 keer geel, 40 keer de bolletjes en 35 keer het groen.

Met 113 keer groen, 14 keer wit en 4 keer geel moet Sagan nog 55 keer een leiderstrui pakken. Veel, maar voor de groene veelvraat zeker niet onmogelijk.

Stand puntenklassement

1. Peter Sagan (229 punten)
2. Michael Matthews (167 punten)
3. Elia Viviani (153 punten)
4. Sonny Colbrelli (151 punten)
5. Jasper Stuyven (105 punten)

Volledig scherm
Eddy Merckx in zijn gele trui in het wiel van Bernard Thévenet. © afp
Volledig scherm
Richard Virenque legt als drager van de bergtrui Jan Ullrich erop in de Tour van 1997. © REUTERS