Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

In het rijdende veldhospitaal van de Tour geef je niet zomaar op

Weinig sporten waarin een peloton zo gehavend in de rondte kan rijden als het wielrennen. In de Tour wordt niet zomaar gestopt voor fikse schaafwonden of een botbreuk. Bauke Mollema: ,,Vallen en opstaan hoort er een beetje bij.”

Volledig scherm
Lawson Craddock. © REUTERS

Door Lisette van der Geest

De vrouw van Laurens ten Dam bedacht na een val van haar man een tekst die de renner nog eens op een T-shirt wil laten drukken: ‘Je geeft niet op in de Tour vanwege een dikke lip’. Wie stopt in ’s werelds grootste wielerwedstrijd heeft iets ernstigs. Een scheur in het schouderblad? Volgens de Amerikaan Lawson Craddock niet heftig genoeg. Hij rijdt er al een paar dagen mee rond. ,,Ik heb er zo hard voor gewerkt om hier te komen, ze moeten mij dwingen af te stappen.”

Bij EF-Drapac, het team van Craddock, dwingen ze hem niet. Daar is de ploegarts leidend, vertelt baas Jonathan Vaughters. Zegt de arts dat er kans is op permanente schade, of dat een blessure ook gevaarlijke situaties kan opleveren in het peloton? Dan houdt het op. Vaughters: ,,Maar in dit geval is er toestemming en dus is het aan de renner.”

Michael Matthews van Sunweb werd gisterochtend voor de start wél gedwongen de teambus te verlaten. De topfavoriet voor de vijfde etappe was ’s nachts ziek geworden, hield niets binnen en een zware inspanning leveren met koorts ziet het team als onverantwoord. Op het laatste moment werd Matthews met zware ondersteuning naar een auto begeleid. Het maakt dat Sunweb met kopman Tom Dumoulin de komende weken een belangrijke man zal missen. Hij is overigens niet de enige, ook de ploegen van Bauke Mollema en Romain Bardet zijn al een mannetje kwijt. Tiesj Benoot haalde dinsdag zwaar gehavend nog wel de finish, maar besloot gisterochtend dat verder rijden toch onverantwoord was.