Volledig scherm
PREMIUM
Steven Kruijswijk. © photo: Cor Vos

Langzaam dringt het door: Kruijswijk kan de Tour winnen

'Kans van zijn leven'Tot de etappe naar de Tourmalet was een podiumplek in Parijs voor Steven Kruijswijk het doel. Toen hij met de drie besten op 2115 meter bovenkwam, drong plots het besef door dat Kruijswijk de Tour ook kan winnen.

Door Pim Bijl en Daan Hakkenberg

Steven Kruijswijk zelf zit nog op de top van de Tourmalet bij de dopingcontrole. Daar krijgt Julian Alaphilippe opnieuw een gele trui en wordt Thibaut Pinot op het podium gehuldigd als derde renner in de Tour-historie die een etappe boven op de Tourmalet wint. Maar nadat Kruijswijk zijn plas in heeft geleverd, springt hij op de fiets naar de teambus, die 4 kilometer onder de top staat.

Kruijswijk en zijn ploeggenoten George Bennett en Laurens de Plus hebben in de laatste kilometers van deze Pyreneeënrit laten zien dat zij in de bergen misschien wel de sterkste ploeg vormen. Alleen Pinot en Alaphilippe weten met de finish in zicht bij Kruijswijk weg te rijden. Zij pakken een paar tellen. De rest van de favorieten verliest fors tijd op Kruijswijk. Thomas zo’n halve minuut, maar door mannen als Nairo Quintana en Adam Yates kan nu al een streep. Na de Tourmalet staat Kruijswijk derde en mag hij dromen van meer.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’