Pinot wint na slagveld op Tourmalet, Kruijswijk doet goede zaken

Tour de FranceSteven Kruijswijk heeft in de veertiende etappe van de Tour de France uiterst goede zaken gedaan in het algemeen klassement. Op de flanken van de mythische Tourmalet maakte de Nederlander een sterke indruk, terwijl concurrent Geraint Thomas niet kon volgen en tijd verloor. Thibaut Pinot won de rit en Julian Alaphilippe verstevigde zijn positie in de gele trui.

Thomas moest precies een halve minuut prijsgeven op zijn voornaamste concurrenten. In de rangschikking heeft Alaphilippe nu 2 minuten en 2 seconden voorsprong op de verdedigend kampioen. Daar weer 12 tellen achter staat Kruijswijk.

Al vrij snel na de uitgestelde start maakte Vincenzo Nibali duidelijk dat hij zijn zinnen gezet had op deze etappe. Hij kreeg in eerste instantie enkel Peter Sagan mee in de groene puntentrui, maar even later kreeg het tweetal gezelschap van nog eens 15 renners. Zij kregen echter niet veel ruimte van het peloton, waar FDJ, Quick-Step, Movistar en Ineos ervoor zorgden dat het verschil nooit meer dan 3 minuten werd.

Bekijk hieronder een samenvatting van de laatste kilometer op de Tourmalet:

Op de eerste grote hindernis, de Col du Soulor, volgde de eerste grote schifting en bij het bereiken van de top reden er nog maar drie renners aan de leiding. Tim Wellens verstevigde zijn positie in het bergklassement, gevolgd door Nibali en Élle Gesbert. In de lange afdaling konden ze vervolgens niet verder uitlopen op het peloton. Vijf achtervolgers slaagden er zelfs in zich bij de leiders te voegen.

Een drietal pogingen uit Franse hoek werd onschadelijk gemaakt, waarna alles in elkaar schoof en het slagveld op de tweede helft van de Tourmalet kon beginnen. Al gauw gingen mannen als Quintana en Porte overboord, terwijl Kruijswijk ‘comfortabel’ vooraan geposteerd zat in het wiel van twee knechten. Na een nieuwe tempoversnelling kon ook de krakende Thomas definitief niet meer volgen, wat de deur voor Alaphilippe en de Nederlander openzette om tijd te pakken. In de laatste meters sprintte Pinot naar de ritzege, gevolgd door de geletruidrager, Kruijswijk en Egan Bernal.

Geraint Thomas kon het tempo niet volgen.
Volledig scherm
Geraint Thomas kon het tempo niet volgen. © REUTERS
Volledig scherm
© AP
Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk en Egan Bernal komen over de streep.
Volledig scherm
Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk en Egan Bernal komen over de streep. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS