Volledig scherm
Niki Terpstra in de kopgroep voor Benjamin King, Alessandro De Marchi en de latere winnaar: Thomas de Gendt. © AFP

Vluchter Terpstra: ‘De klimmen waren te zwaar voor mij’

Niki Terpstra had zich afgelopen week gespaard, speciaal om in de kopgroep te zitten in de achtste etappe naar Saint-Étienne. Meezitten lukte, maar met 70 kilometer te gaan moest hij Alessando De Marchi en de latere ritwinnaar Thomas De Gendt laten gaan.

,,Het was iets meer klimmen dan ik gedacht had. En Thomas De Gendt reed ook gewoon als een raket,” zegt Terpstra kort na de etappe, waarbij voor het eerst bij de eerste 100 eindigde. ,,We hadden constant druk vanachter. Dus we moesten ook wel doorrijden en zeker op dat middelste deel van de etappe met een paar echt zware en steile klimmen. Dat moest ik overleven, maar dat is me net niet gelukt. Die klimmen waren voor mij te zwaar.”

Het was zo zwaar dat Terpstra niet eens kon geniet van de aanmoedigingen van de mensen langs de kant. ,,Op die klimmen ben ik dan teveel bezig met presteren dat ik er helemaal niet van kan genieten. En daarna was ik zo kapot, dat ik helemaal nergens meer van heb genoten.”

Slecht voorjaar

De 35-jarige Noord-Hollander kende een mislukt voorjaar, nadat hij zwaar ten val was gekomen in de Ronde van Vlaanderen en pas in mei weer zijn rentree in het peloton kon maken. In deze Tour was het eerste keer dat Terpstra in de aanval was. In 2009 won hij in het Criterium du Dauphiné een etappe die in Saint-Étienne finishte. ,,Het parcours was pittiger dan ik hoopte”, gaf hij toe. ,,Over een paar dagen ga ik het weer proberen. Ik ben hier voor de aanval.”

Bekijk hieronder de samenvatting van de achtste etappe: 

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’