Volledig scherm
PREMIUM
Het nieuwe gedeelte van Dorshout in Veghel, gezien vanaf de Wilhelminalaan, dat later Oranjewijk zal gaan heten.Deze foto is gemaakt rond 1920. © BHIC

100 jaar Area: van krotwoningen naar huizen vol zonnepanelen

UDEN - Geen water, geen elektriciteit en de wc buiten. Honderd jaar geleden was wonen geen pretje, zeker niet voor arbeiders in vaak erbarmelijke krotwoningen. In Veghel werd in 1919 de basis gelegd voor beter en socialer wonen door wat nu woningcorporatie Area heet. Deze week wordt het 100-jarig bestaan gevierd. 

Wat sociale woningbouw betreft loopt Veghel tientallen jaren voor op Uden. Op 15 juli 1919 ziet de Roomsch Katholieke Woningbouwvereniging St. Lambertus het licht, een gezamenlijk initiatief van Veghelse arbeiders en de elite. De laatste groep zorgt voor het kapitaal, het bestuur bestaat uit 'eenvoudige lieden' zoals een klompenmaker en varkensslachter. 

  1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
    PREMIUM

    Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

    HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.