Het nieuwe gedeelte van Dorshout in Veghel, gezien vanaf de Wilhelminalaan, dat later Oranjewijk zal gaan heten.Deze foto is gemaakt rond 1920.
Volledig scherm
PREMIUM
Het nieuwe gedeelte van Dorshout in Veghel, gezien vanaf de Wilhelminalaan, dat later Oranjewijk zal gaan heten.Deze foto is gemaakt rond 1920. © BHIC

100 jaar Area: van krotwoningen naar huizen vol zonnepanelen

UDEN - Geen water, geen elektriciteit en de wc buiten. Honderd jaar geleden was wonen geen pretje, zeker niet voor arbeiders in vaak erbarmelijke krotwoningen. In Veghel werd in 1919 de basis gelegd voor beter en socialer wonen door wat nu woningcorporatie Area heet. Deze week wordt het 100-jarig bestaan gevierd. 

Wat sociale woningbouw betreft loopt Veghel tientallen jaren voor op Uden. Op 15 juli 1919 ziet de Roomsch Katholieke Woningbouwvereniging St. Lambertus het licht, een gezamenlijk initiatief van Veghelse arbeiders en de elite. De laatste groep zorgt voor het kapitaal, het bestuur bestaat uit 'eenvoudige lieden' zoals een klompenmaker en varkensslachter. 

  1. Boekel vraagt nóg eens 1,2 ton voor ‘relatietherapie’ De Elzen
    PREMIUM

    Boekel vraagt nóg eens 1,2 ton voor ‘relatie­the­ra­pie’ De Elzen

    BOEKEL - Een kleine tweeënhalve ton. Op dat bedrag komt de teller van de gemeente Boekel te staan voor de aanpak van de overlast door varkenshouderijen in buurtschap De Elzen, áls de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college voor nog eens 1,2 ton. Het gemeentebestuur gaf eerder al 127.000 euro uit om af te zijn van de klachten over stank, lawaai, vliegen en verkeersoverlast door zwaar transport.