Acrobatisch gymduo stopt: 'Paar maanden genieten van bronzen medaille’

ZEELAND - Het was een memorabel moment: Stef van der Locht en Fenne van Dijk die op het EK acrobatische gymnastiek een bronzen plak veroverden. De eerste podiumplek voor Nederland in deze discipline ooit. Maar waarschijnlijk de laatste gezamenlijke, want Van der Locht stopt ermee.

Volledig scherm
Stef van der Locht en Fenne van Dijk in actie tijdens het EK in Israël. Het duo zette een bijzondere prestatie neer. © Isabel Silva

Ze werden al een aantal keer vierde, maar op het EK acrobatische gymnastiek in het Israëlische Holon maakten Udenaar Stef van der Locht en Fenne van Dijk uit Zeeland hun droom waar. Na een zenuwslopende wedstrijd won het duo een bronzen plak. ,,Hier hikten we al heel lang tegenaan. Nu viel alles op zijn plek", zegt de 16-jarige Van Dijk. 
Het was een medaille met een historische waarde: nooit eerder wist Nederland bij de senioren een podiumplek te veroveren in acrobatische gymnastiek. Van der Locht (24): ,,Pas toen we hadden gewonnen, merkten we wat we hadden losgemaakt. We werden van alle kanten gefeliciteerd. Blijkbaar hadden heel veel mensen met ons meegeleefd.”
De bronzen medaille betekende tevens de afsluiting van een bijzondere periode. Het EK was de laatste wedstrijd van het duo van Flik Flak in Den Bosch. Na ruim drie jaar besloten Van der Locht en Van Dijk afgelopen zomer dat de Europese titelstrijd in Israël het laatste kunststukje moest worden. Van der Locht kon het vele trainen - achttien uur per week - moeilijk combineren met zijn werk. Het maakte de prestatie op het EK extra bijzonder. Alsof het zo had moeten zijn.

Ze stapten na een jaar over naar Flikflak

Quote

Zonder twijfel de kroon op ons werk. We hebben altijd geweten dat het erin zat

Stef van der Locht

Van der Locht: ,,Natuurlijk droom je hiervan. Na drie jaar lief en leed te hebben gedeeld, voelt dit zonder twijfel als de kroon op ons werk. We hebben altijd geweten dat het erin zat.”

Van der Locht en Van Dijk begonnen ruim drie jaar geleden als duo bij gymnastiekvereniging V&K in Uden. Toen bleek dat de twee potentie hadden, stapten ze na een jaar over naar Flik Flak in Den Bosch, waar ze meer konden gaan trainen en de faciliteiten beter zijn.

Vierde plek

Oneindig vaak werden oefeningen herhaald en elementen ingeslepen. Het leverde een aantal mooie prestaties op, maar nooit een podiumplek. Steeds weer moesten ze genoegen nemen met een vierde plek. Landen als Rusland, Azerbeidzjan en Wit-Rusland bleken simpelweg te sterk. De sport staat daar hoger aangeschreven dan in Nederland. 

In tegenstelling tot hun collega's uit de Oostbloklanden kunnen Van der Locht en Van Dijk niet leven van hun sport. Het maakt het lastig een serieuze uitdager te vormen voor die landen. Toch lukte het op het EK in Israël. Van Dijk: ,,Verspreid over drie dagen moesten we drie oefeningen doen. Na de eerste dag stonden we er al goed voor."

Pas juichen op dag drie

Toen ook de tweede oefening volgens plan verliep, kwam een eerste medaille ooit voor Nederland steeds dichterbij. Maar Van der Locht en Van Dijk durfden pas te juichen toen het laatste paar op dag drie zijn oefening had gedaan en het zeker was dat die twee het Nederlandse duo niet meer voorbij konden steken. De blijdschap was groot, al viel er tegelijk een last van de schouders van Van der Locht: ,,Hier hadden we het al die jaren voor gedaan."

Lachend merkt hij op dat hij met recht kan zeggen dat hij is gestopt op zijn hoogtepunt. Voor Van Dijk breken nieuwe tijden aan. Zij krijgt een nieuwe partner en een nieuwe rol. Waar Van der Locht haar de afgelopen jaren de lucht in gooide, wordt zij straks zelf de onderpartner. ,,Het is een nieuwe uitdaging, daar kijk ik naar uit. Maar eerst neem ik een paar maanden rust en genieten we nog even na van deze bronzen medaille."