Volledig scherm
Hein van de Greef bij het monument waar de 'screaming eagle' vanaf gehaald is. © Maarten van den Hurk / BD

Adelaar verdwenen van Airborne-monument bij Kasteel Heeswijk

HEESWIJK-DINTHER - Net voor de herdenking van 75 jaar Market Garden is het embleem van de Amerikaanse bevrijders ontvreemd vanaf het Airborne-monument bij Kasteel Heeswijk. Dankzij vrijwilligers komt er vliegensvlug een nieuwe ‘screaming eagle‘.

Het monument pal tegenover de entree van het kasteel oogt een tikje kaal. Op het metselwerk boven de grijze gedenkplaat ontbreekt de adelaarskop met opengesperde snavel. Twee boorgaten herinneren aan de stenen plaquette die hier gezeten heeft.

 Hein van de Greef, huismeester van het kasteel, ontdekte de vermissing een paar dagen geleden. ,,Ik had meteen zoiets van potverdorie, wie doet nou zoiets? En net nu!’’ 

Want komende dinsdag 17 september is het precies 75 jaar geleden dat parachutisten van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie hier landden. Ze hadden eigenlijk dichter bij Veghel terecht moeten komen maar ze kwamen dichtbij het kasteel op de grond. Aalmoezenier Francis Sampson viel zelfs in de gracht. Ook dit detail staat te lezen op het monument dat in 1994, vijftig jaar na Market Garden, werd opgericht en waarbij komende dinsdag een officiële herdenkingsplechtigheid is. 

Hét teken 

Betrokkenen op het kasteel baalden van de gedachte dat de markante adelaarskop zou ontbreken bij herdenking. Want de 'screaming eagle’ is hét teken van 101e Luchtlandingsdivisie, alle bij het kasteel gelande parachutisten droegen er een op hun uniform.

Er komt waarschijnlijk woensdag al een nieuwe stenen plaquette in Heeswijk. Dankzij de Klondikes. Deze uit vrijwilligers bestaande ‘re-enactment’-groep houdt de herinnering levend aan de Amerikaanse luchtlandingstroepen, onder andere door zich te kleden als de soldaten toen. De Klondikes richten zich specifiek op het 501e regiment van de  101e Luchtlandingsdivisie en dat is nu net het regiment dat destijds bij kasteel Heeswijk actief was. 

Nieuwe plaquette

Van de Greef belde iemand van De Klondikes en kreeg direct te horen dat deze organisatie voor een nieuwe plaquette gaat zorgen: ,,Echt fantastisch vind ik dat. Mij was dat nooit gelukt, want hoe kom je binnen een paar dagen aan de juiste afbeelding en aan iemand die het kan maken? Maar die re-enactment-mensen weten precies waar ze moeten zijn.’’