Volledig scherm
Eva Jinek en Jeroen Pauw babbelen met hun gasten voor de uitzending in de Afzakkerij. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Afzakkerij Veghel in middelpunt van televisiecircus Pauw & Jinek

VEGHEL - Na Den Haag en Loppersum streek de talkshowtour 'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' donderdag in Veghel neer.

Quote

We hebben al vaker een uitzending van een talkshow bezocht en nu het in Veghel is wilden we er graag bij zijn

Lindsy van Hout uit Veghel

Landelijke televisie op locatie in het land. Het heeft een grote aantrekkingskracht op het publiek en het is leuk om naar te kijken. Zeven dagen voorafgaand aan de Statenverkiezingen praten Eva Jinek en Jeroen Pauw met landelijke en provinciale politici én bewoners uit de regio. Veghel is twee dagen het middelpunt van het televisiecircus, waarvoor veel op de CHV Noordkade opzij wordt gezet.

Cultuurcafé De Afzakkerij blijkt een ideale setting. Pontificaal staat de gesprekstafel in het midden van de industriële ruimte. Het podium doet dienst voor regie en geluid. Aan de wanden hangen verkiezingsposters. De stoelen - door het productiebedrijf zelf meegenomen - zijn gevuld met ruim tweehonderd nieuwsgierigen. Veel mensen moeten staan. Tassen zijn bij binnenkomst ingenomen en alle namen door de beveiliging gecheckt. Zomaar even binnenlopen in is er vanavond niet bij.

‘We komen voor Eva Jinek’

Quote

Een buitenkans­je. Als je naar Amsterdam moet voor opnames ben je een halve dag kwijt. Nu zijn we er in een half uur

Wouter de Vree

,,We hebben al vaker een uitzending van een talkshow bezocht en nu het in Veghel is wilden we er graag bij zijn. Ik heb meteen kaartjes gereserveerd", vertelt Lindsy van Hout uit Veghel. Dat de gasten nog niet bekend waren deed er niet toe. ,,Ik interesseer me voor politiek en met de Statenverkiezingen als aanleiding wist ik dit ik wel goed zou zitten", vult Niels van Hout aan. ,,Wij komen voor Eva Jinek. Daar zijn we fan van", bekent Paul Hoffman uit Helmond eerlijk. ,,Een buitenkansje. Als je naar Amsterdam moet voor opnames ben je een halve dag kwijt. Nu zijn we er in een half uur", stelt Wouter de Vree.

Een kwartiertje vóór de uitzending maken Jinek en Pauw ontspannen hun entree. Het publiek joelt en klapt. Jinek bedankt iedereen. ,,Dit programma is alleen leuk met jullie erbij en als er mensen kijken. Voel jezelf op je gemak. Samen maken we er een feestje van." Na de teaser trekt het bekende duo zichzelf terug voor overleg omdat PvdA-voorman Lodewijk Asscher het niet redt om naar Veghel te komen. Het debat over het klimaatakkoord gooit roet in het eten. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) schuift om die reden later aan. Minister Ferdinand Grapperhaus zit dan al aan tafel. Hij praat over de alsmaar groeiende drugsindustrie, waar het zuiden van het land mee te maken heeft.

Ook vrijdag is de talkshow vanuit Veghel te zien. De uitzending begint om 23.00 uur op NPO1.