Volledig scherm
© Thinkstock

‘Ambulances moeten Slabroek en Maashorst beter kunnen bereiken’

UDEN - Sinds de afsluiting van de Slabroekseweg in Uden kunnen ambulances het buurtschap Slabroek en natuurgebied De Maashorst veel slechter bereiken. Dat zou niet moeten, aldus de fractie Gewoon Uden, maar volgens de gemeente is er weinig tegen te doen. 

De fractie Gewoon Uden heeft de kwestie aangekaart naar aanleiding van een recente melding waarbij de opgeroepen ambulance niet langs de slagboom kon. Een boer moest een paaltje uit de grond trekken om de ambulance doorgang te kunnen verlenen. De persoon waarvoor de hulp werd opgeroepen overleed, al is dat volgens Gewoon Uden niet uitsluitend vanwege de afsluiting. De partij wil wel weten wat er aan gedaan gaat worden.  

Er valt niet heel veel aan te doen, maakten wethouder Ingrid Verkuijlen en burgemeester Henk Hellegers donderdagavond duidelijk in de commissie economie, ruimte en financiën. Volgens Verkuijlen was bij de noodoproep een verkeerde locatie doorgegeven waardoor de ambulance niet op tijd kwam. ,,Want alle  aanpassingen en wegafsluitingen die wij doen, worden aan de hulptroepen gemeld", zei ze. De Slabroekseweg dus ook, wilde ze maar zeggen. 

Volgens burgemeester Henk Hellegers heeft de brandweer een sleutel om het hangslot van de slagbomen te openen. Voor ambulances is dat lastiger omdat die een veel groter gebied in de regio moeten bestrijken en moeilijk met een bos sleutels op pad kunnen. Dat zou voorkomen kunnen worden als er één universeel sleutelsysteem voor hulpverleners zou komen. Hellegers opperde de suggestie om bijvoorbeeld voor de vier gemeenten rondom de Maashorst een proef op te zetten om dat uit te proberen. ,,En anders een betonschaar in de ambulance”, aldus Ard Wassenberg van Gewoon Uden.