Appelflappen voor alle leerkrachten in Meierijstad als 'hart onder de riem’
VEGHEL/SINT-OEDENRODE - Om ze een hart onder de riem te steken kregen alle leerkrachten en medewerkers van de kinderopvang in Meierijstad vandaag appelflappen van de gemeente. Burgemeester Kees van Rooij en wethouder Coby van der Pas gingen langs bij basisschool De Bunders in Veghel.
,,Omdat ze allemaal keihard gewerkt hebben om het onderwijs de afgelopen twee jaar gewoon door te laten gaan”, verklaart onderwijswethouder Coby van der Pas. Samen met burgemeester Kees van Rooij bracht ze de appelflappen hoogstpersoonlijk naar basisscholen De Bunders in Veghel en Dommelrode in Rooi. Deze scholen vallen beide onder Verdi, de nieuwe scholenkoepel van 20 basisscholen die sinds 1 januari bestaat na een fusie van Skipov en SKOSO.
Het werd enorm gewaardeerd, benadrukt Paul Meessen, voorzitter van het College van Bestuur van Verdi onderwijs. Tot op heden heeft hij alle scholen open kunnen houden, maar een zevental groepen zijn gisteren wel naar huis gestuurd om in quarantaine te gaan. ,,Het zijn dagkoersen. De spanning zit er wel op. We houden ons hart vast voor de komende tijd met de oplopende besmettingscijfers.”
Verbondenheid
De burgemeester en wethouder zijn onder de indruk van de veerkracht van de onderwijsteams. ,,We zien een grote flexbiliteit, doorzettingskracht en creativiteit. Wat me vooral opviel is dat de leerkrachten elkaar, de kinderen en de ouders wel gemist hebben in de periodes van thuisonderwijs, maar dat de onderlinge band er door versterkt is. Ze zetten samen de schouders eronder”, aldus Van Rooij.
,,Kinderen zijn aan de ene kant heel blij zijn weer naar school te kunnen, terwijl andere kinderen weer beter bleken te gedijen in een meer prikkelvrije omgeving”, vult Van der Pas aan. Toch is de rek er wel een beetje uit, zien ze ook. ,,Bij leerkrachten, kinderen en ouders. Het is te hopen dat de maatregelen niet steeds blijven veranderen.”
Thuisonderwijs best fijn
Evi, Jara en Dexter, de drie leerlingen die met de wethouder en burgemeester in gesprek gingen bij de Bunders, kijken best positief naar dat thuisonderwijs. ,,Ze vonden het best fijn om op hun eigen manier het onderwijs te kunnen volgen. Ze konden wat langer uitslapen. De blaadjes met gymoefeningen lieten ze links laten liggen. Dan gingen ze liever buiten spelen met vriendjes.”
Luchtkwaliteit
Op veel scholen ligt nog wel een uitdaging qua ventilatie. Meesen: ,,Alle scholen voldoen aan de ventilatie-eisen uit het bouwbesluit, maar we zijn ook op zoek naar slimme oplossingen voor oudere en eventueel te verbouwen gebouwen.” Basisschool De Bunders wordt dit jaar gesloopt voor nieuwbouw. Daar bereiden ze een interne verhuizing voor, die in de carnavalsvakantie gaat plaatsvinden. Volgens wethouder Van der Pas loopt er nog een verplicht onderzoek naar flora en fauna en pas als dat is afgrond kan de sloophamer erin. Dat zal waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar zijn. In de nieuwbouw is dan extra aandacht voor ventilatie.
Het onderwijs in Meierijstad wil ook meedoen met de proef rond luchtzuiveringsapparaten die Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven uitvoert samen met de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst. ,,En we vragen samen met de provincie aandacht bij het rijk om middelen beschikbaar te stellen voor goede ventilatie van schoolgebouwen.", aldus Van der Pas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMColumn tHans
Atoomvrijstaat Volkel-Boekel, Marius Wijdeven gelooft het zelf ook niet echt
VOLKEL/BOEKEL - De ingehuurde boys en girls van Bureau Berenschot hebben hun laptopje amper opengeklapt voor de evaluatie van de fusie tussen Uden en Landerd of er was al gekrakeel. Niet in Schaijk dit keer maar uit de onverwachte hoek van Volkel. Daar hees Marius Wijdeven de stormram. ,,Voeg Volkel maar bij Boekel als de gemeente Maashorst niks doet aan huisvesting voor senioren in ons dorp", zei hij strijdlustig. -
PREMIUM
Zelfs als de buurt zelf meebetaalt mag er geen stoplicht op de Kerkstraat
VORSTENBOSCH - De Kerkstraat in Vorstenbosch is een racebaan. Het is ook de straat die veel Vorstenbosche kinderen moeten oversteken om bij school te komen. De buurtvereniging had gespaard voor een stoplicht, maar dat mag niet van het college. -
PREMIUM
Geen windmolens in Meierijstad door Volkelse radar, maar waarom wel die vier langs de A50?
VEGHEL - Er zijn mensen die er nachten van wakker hebben gelegen. En er zijn mensen die overwogen te verhuizen. Omdat ze mogelijk windturbines in de achtertuin zouden krijgen. Aan 't Lijnt, in Wijboschbroek of in aan twee kanten van de Schijndelse Heide. Maar nu blijkt dat die windmolens er helemaal niet kúnnen komen. Omdat ze vliegbasis Volkel en Eindhoven in de weg zitten. -
De Brabants Dagblad-app: de nieuwsapp die draait om Brabant!
In de Brabants Dagblad-app navigeer je makkelijk en snel naar het nieuws dat jij belangrijk vindt. Dankzij de kubusnavigatie draait alles om Brabant.
-
PREMIUM
Ons kent ons op festival Alle Remmen Los in Loosbroek: ‘Iedereen lacht en is vrolijk’
LOOSBROEK – Op festivalterrein Gras Erop is het deze Hemelvaart twee dagen feest. BZB tekent voor de organisatie van Alle Remmen Los. Twee jaar ging het festival vanwege corona niet door. De veelal trouwe bezoekers, maar ook de bevriende muzikanten, zijn blij dat het weer kan. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?