In de proefsleuven zijn soms zwarte banen te zien. Het bureau uit Nieuwegein rondt deze week het onderzoek op Uden-Zuid af. De sleuven gaan dan weer dicht.
Volledig scherm
In de proefsleuven zijn soms zwarte banen te zien. Het bureau uit Nieuwegein rondt deze week het onderzoek op Uden-Zuid af. De sleuven gaan dan weer dicht. © Hans van Alebeek

Archeologisch onderzoek Sesterpark Uden als opmaat naar woningbouw

UDEN - Zijn ze nu al begonnen met woningbouw aan de Sesterlaan in Uden? Veel bewoners van Uden-Zuid keken deze week vreemd op van de graafwerkzaamheden aan beide kanten van het winkelcentrum in hun wijk. Maar nee, het is (nog) niet de geplande woningbouw Sesterpark maar voorbereidend archeologisch onderzoek.  

,,We krijgen inderdaad heel veel vragen van mensen die hier voorbij komen", zegt de projectleider van Transect Archeologie uit Nieuwegein. ,,Een enkeling was zelfs boos dat de bouw al begonnen was.” Dat is echter niet het geval, het bestemmingsplan moet nog in procedure gebracht worden. Waarschijnlijk gebeurt dat voor de zomer. 

Proefsleuven voor vooronderzoek 

Een van de proefsleuven aan de andere kant va het winkelcentrum aan de Sesterlaan. Op de achtergrond ligt de Plus-supermarkt.
Volledig scherm
Een van de proefsleuven aan de andere kant va het winkelcentrum aan de Sesterlaan. Op de achtergrond ligt de Plus-supermarkt. © Hans van Alebeek

Via zogeheten proefsleuven in de grond onderzoekt het archeologisch bureau nu al of er mogelijk interessante vondsten in de bodem zitten. ,,We kijken naar het zogeheten pleistocene deel", zegt de projectleider. ,,Oftewel: we graven tot aan de gele grond, soms is die er al na 30 centimeter, op andere plekken moeten we dieper graven.” Of er op Uden-Zuid iets bijzonders gevonden is, kan de onderzoeker nog niet melden. ,,Maar het is wel een plek die mogelijk voor vroege bewoning in aanmerking kwam", zegt hij.   

Na deze week worden de proefsleuven weer dichtgegooid en maakt het bureau uit Nieuwegein een rapport op voor de gemeente en de ontwikkelaar van het project. Mocht het de moeite waard zijn, dan begint de bouw pas na de echte archeologische opgravingen op deze plek. 

Aan de Sesterlaan komen, links en rechts van het winkelcentrum, in totaal 50 huizen te staan.  Ontwikkelaar BPD bouwt aan de ene kant 26 koopwoningen en aan de andere zijde 24 huurwoningen in de duurdere vrije sector. Parkeren gebeurt tussen de rijen woningen in. In het plan is ook ruimte voor een trapveldje en bloementuin, zoals omwonenden graag willen. 

Tegen het bouwplan is op Uden-Zuid veel bezwaar. Bewoners vinden dat het parkje groen moet blijven en hebben zich vanaf het begin verzet tegen het bouwplan. De kans is dan ook groot dat er bezwaren tegen het project worden ingediend waardoor het nog maar de vraag is wanneer de bouw in 2021 kan beginnen.