Autospiegels sneuvelen aan Udense Hobostraat

Bij de dorpspompHet gaat maar net goed. In de haakse bocht van de Hobostraat rijdt een Bravo-bus stapvoets, via de rand van de middenberm, rakelings langs een geparkeerde auto. Achter de bus vormt zich meteen een rij auto's. 

De Udense Ingrid Huyben tikt me aan. ,,Zie je, zo gebeurt dat hier regelmatig. Op deze manier zijn er al heel veel autospiegels gesneuveld. Als het in de spits druk is en het verkeer hier stilstaat, kan er bovendien geen ambulance of brandweerauto langs."

Volledig scherm
Zelfs op de Hobostraat in de Udense Bitswijk staan regelmatig files door verkeer dat Uden uit wil. © Kees Backx/BD

,, Om maar niet te spreken over de auto's die in de bocht al rechtdoor zijn gereden. De bewoonster van het huis daar durft niet meer voor het raam te gaan zitten."
 Huyben kan zo een handvol redenen aanvoeren waarom de straat, waaraan ze al tientallen jaren woont, op de schop moet. ,,En dat gebeurt niet voor de eerste keer", verzucht ze. ,,Maar ja, naar ons, 'de ervaringsdeskundigen', luisteren ze niet."

Vanwege de realisatie van de toekomstige HOV-route pakt de gemeente Uden de weg tussen de bushalte en de rotonde bij het ziekenhuis aan. Waar er in de Land van Ravensteinstraat en Kornetstraat gescheiden fietspaden worden aangelegd, wil wethouder Ingrid Verkuijlen het bestaande vrijliggende, dubbele fietspad aan de Hobostraat laten liggen.
,,Ik moet altijd opletten dat ik niet door fietsers of scooters van mijn sokken wordt gereden, die hier van twee kanten over het pad stuiven."

Volledig scherm
. © BD

Overbuurvrouw Carla Verbruggen, tevens lid van het actiecomité, snapt de zorgen van Huyben. Aan haar kant geen fietspad, maar enkel een trottoir én te krappe parkeerplaatsen. ,,Die gaan ze verbreden. We hebben gepleit om de middenberm weg te halen en te vervangen door een overrijdbare middengeleider." Het moet de veiligheid ten goede komen. ,,Zeven jaar geleden werd hier, zonder overleg, de 'U van Uden' voor de deur neergelegd. Hopelijk luisteren ze nu wel naar ons."