Volledig scherm
Theater Markant is vandaag het decor van het 'Festival Gemeente Maashorst'. © Hans van Alebeek

Bakermans tevreden met eerste opkomst bij festival gemeente Maashorst

UDEN - Buiten is het 35 graden, binnen in theater Markant is het lekker koel. 's Middags rond twee uur slenteren de eerste bezoekers van het ‘Festival Gemeente Maashorst’ rond. Burgemeester Marnix Bakermans van Landerd is tevreden over die eerste opkomst.  Volg het festival ook via het  liveblog

Bij de ingang worden alle bezoekers persoonlijk welkom geheten door Bakermans of een van de wethouders van de gemeenten Uden en Landerd die samen willen opgaan in de gemeente Maashorst. Die naam staat overigens nog niet vast. Bij de ingang staat een grote tafel waarop iedereen zijn wensen kan neerkalken. De eerste berichten die op papier staan neigen vooral naar ‘hou het gewoon bij Uden'.   

Volledig scherm
De eerste reacties op de naam Maashorst zijn duidelijk: laat het maar Uden zijn. © Hans van Alebeek
Volledig scherm
Bij de bieb mag je vlaggetjes invullen met een wens voor de gemeente Maashorst. © Hans van Alebeek

Het festival is volgens Bakermans vooral bedoeld om de inwoners te laten zien wat er tot dusver is opgehaald aan wensen en verzoekjes wat betreft de voorgenomen fusie. ,,En we hopen hier ook nog extra input op te halen”, zegt de burgemeester, doelend op de gesprekstafels waar groepen inwoners zich kunnen uitspreken over allerlei thema's als cultuur, vitale kernen en economie. Bij de eerste sessie zijn er een stuk of vijf tafels gevuld. 

Uiteindelijk moet alle informatie, ook die van vandaag, eindigen in een visie over de toekomst van de nieuwe gemeente. Of daar zo'n festival voor nodig is, veel mensen vinden het maar flauwekul? ,,Als we niets doen is het ook niet goed", zegt Bakermans. ,,Dit festival komt bovenop de dingen die normaliter al gedaan worden bij gemeentelijke herindelingen.”