In 2014 trok het Basecamp aan de Corridor in Veghel 20.000 bezoekers. Hier rijden kinderen van groep 6/7 van basisschool Edith Stein uit Zijtaart mee met gids Wim Wijers.
Volledig scherm
In 2014 trok het Basecamp aan de Corridor in Veghel 20.000 bezoekers. Hier rijden kinderen van groep 6/7 van basisschool Edith Stein uit Zijtaart mee met gids Wim Wijers. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Basecamp voor 75 jaar Market Garden dit keer op de Vlagheide

EERDE/SCHIJNDEL - Groots wordt het dit jaar weer, het Basecamp dat wordt ingericht om 75 jaar bevrijding te vieren door de Stichting Operation Market Garden. Het kamp waar de oorlog door acteurs en re-enactors wordt nagespeeld komt van zaterdag 14 september tot en met zondag 22 september op een nieuwe locatie: de Vlagheide tussen Eerde en Schijndel. 

De plek waar het Basecamp in september komt te liggen op de Vlagheide.
Volledig scherm
De plek waar het Basecamp in september komt te liggen op de Vlagheide. © Gemeente Meierijstad

Het Basecamp komt te liggen naast Schijndel op de velden van Dropzone A direct achter de Koeveringsedijk. Hier landden op 17 september 1944 tijdens Operatie Market Garden de eerste geallieerden, die voet op Brabantse bodem zetten. Dat is ook een reden om het evenement, dat in 2014 nog aan de Corridor werd gehouden en toen zo'n 20.000 bezoekers trok, nu op de Vlagheide te houden. ‘Er is voor Vlagheide gekozen omdat deze locatie een belangrijke plek innam tijdens het begin van de bevrijding', stelt de gemeente Meierijstad in een persbericht. 

De deelnemers komen met honderden voertuigen

De deelnemers strijken die dagen in september neer op het Basecamp Vlagheide na een tocht vanaf de Leopoldsburg in België met maximaal 600 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Op het Basecamp Vlagheide kunnen bezoekers de voertuigen van dichtbij bekijken. Ook is te zien hoe het er in de oorlog in de omgeving van Veghel en Eerde aan toe ging en hoe de bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten.

Sint-Oedenrode en Veghel waren de eerste Brabantse plaatsen die werden bevrijd in september 75 jaar geleden. De bevrijding van Schijndel liet hierna nog ruim vijf weken op zich wachten. In 2019 is het 75 jaar geleden dat de geallieerden begonnen met de bevrijding van Zuid-Nederland. Deze operatie, bedacht door de Britse Veldmaarschalk Bernard Montgomery, werd Operatie Market Garden genoemd. In 1994 werd voor de eerste keer op een grote schaal Operatie Market Garden herdacht met een rit die de route van 1944 volgde. Door het grote succes in 2014 (OMG2014) is door de Stichting Operation Market Garden het initiatief genomen om nog eens een soortgelijk evenement te organiseren.

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.