Volledig scherm
De Zandhoek in Boekel wordt een bedrijventerreintje. Michiel van Grinsven gaat er hamburgers maken van meelwormen. © Google Streetview

Beeldkwaliteitsplan Boekels bedrijfsterreintje was overbodig

BOEKEL - De gemeente Boekel heeft ondernemer Michiel van Grinsven totaal onnodig met extra kosten opgezadeld voor de ombouw van zijn twee nertsenfarms tot wormenkwekerij en ‘voedselfabriek’. Hij telde 1200 euro neer voor een document dat het college nu links wil laten liggen.

Michiel van Grinsven heeft op de Zandhoek in Boekel en aan de Hoekstraat in Venhorst twee nertsenfarms. Omdat alle nertsenhouderijen in Nederland  uiterlijk 2024 verdwenen moeten zijn, wil Van Grinsven overswchakelen op meelwormen. Die wil hij op zijn bedrijf in Venhorst kweken om er vervolgens op de Zandhoek hamburgers en andere snacks van te maken. De Zandhoek wordt dan een klein bedrijventerreintje. ,,Omdat het gebiedje op de overgang van de bebouwde kom naar het buitengebied ligt, wilden we extra eisen kunnen stellen", zegt wethouder Marius Tielemans. ,,Zo willen  we daar bijvoorbeeld geen loodsen zoals je die veel in het buitengebied ziet. Daarom moest Van Grinsven een beeldkwaliteitsplan aanleveren. ”

Quote

Het is zeven jaar oud. Ik kan nergens de opdracht van de gemeente terugvin­den

Michiel van Grinsven, nertsenfokker

Boekel presenteert zichzelf als een ‘unieke gemeente waar geen welstand wordt gevoerd’. Toch is er voor het plan Zandhoek een detailleerd beeldkwaliteitsplan vastgesteld.   In zo'n beeldkwaliteitsplan wordt aangegeven hoe de panden eruit moeten zien. In dit geval staat er bijvoorbeeld in welke vorm de daken mogen hebben en welke kleur stenen gebruikt moeten worden.   Achteraf allemaal overbodig omdat de aansluiting van het gebied op de bebouwde kom en het groen in het plan ook al worden beschermd in het bestemmingsplan. 

Gemeenteraad

Het bestemmingsplan Zandhoek, inclusief het uitvoerige beeldkwaliteitsplan,  is in juni door de gemeenteraad vastgesteld en zou daarom nu gebruikt moeten worden. Maar dat is volgens B en W weer in strijd met Boekel als welstandsvrije gemeente.  Daarom willen B en W de plannen voor het bedrijventerreintje niet toetsen aan het beeldkwaliteitsplan. Daar is echter opnieuw toestemming van de gemeenteraad voor nodig, dus moet het plan daar opnieuw aan de orde komen. 

Het opstellen van het beeldkwaliteitsplan door een extern bureau heeft Boekel niets gekost, zegt de wethouder. Initiatiefnemer Michiel van Grinsven kostte het 1.200 euro. ,,Maar het is zeven jaar oud. Ik kan nergens de opdracht van de gemeente terugvinden. Daarom ga ik het ook niet op de gemeente verhalen”, zegt Van Grinsven.