Volledig scherm
© ANP

Bernheze staat stil bij bijzonder oorlogsverhaal over Joodse onderduikers in Heeswijk-Dinther

VIDEOHEESCH/HEESWIJK-DINTHER - Een stilleven dat het verhaal vertelt van twee Joodse onderduikers bij de kruidenierszaak van de familie Voets tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Hoofdstraat in Heeswijk-Dinther.

Zij wisten daardoor allebei de oorlog te overleven, het gaat om een echtpaar. Ze wisten een paar keer ternauwernood aan de Duitse bezetter te ontsnappen.

Burgemeester Marieke Moorman onthult het stilleven op woensdag 21 augustus samen met mevrouw Jeanne Hoevenaars-Voets (1941) uit Heeswijk-Dinther, die als kind de oorlog meemaakte. Hoe het eruit gaat zien is pas dan te zien. Tot op de dag van vandaag heeft Hoevenaars contact met de (nazaten van de) Joodse familie die na de oorlog naar Brazilië vertrok.

Het oorlogsverhaal uit Heeswijk-Dinther maakt deel uit van het project ‘Brabant Remembers’ dat een beeld schetst van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Brabantse samenleving. Het verhaal uit Heeswijk-Dinther is een van de 75 verhalen die in dit verband worden verteld. Het doel is om zoveel mogelijk mensen, en dan vooral jongere generaties, de verhalen te laten ervaren.

Het stilleven is vanaf 22 augustus tijdens de openingstijden te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis van Bernheze in Heesch. Van 13 tot en met 27 september staat het in de bibliotheek in Heeswijk-Dinther.