Volledig scherm
Het onduidelijke pad bij van Tilburg Mode aan het Laar in Nistelrode. © Jeroen Appels / Van Assendelft

Bernheze vervangt 'zwabberpad’ voor echte zebra's in Nistelrode

NISTELRODE - De 'nep-zebrapaden’ midden in Nistelrode verdwijnen binnen enkele weken. De gemeente Bernheze laat op dezelfde plekken officiële zebrapaden compleet met  verkeersborden aanleggen. 

Dit heeft wethouder Rien Wijdeven donderdagavond aangekondigd in de raadsvergadering. Hij reageerde hiermee op vragen van het CDA. De ommezwaai inzake het pad komt onder andere na vernietigende kritiek van Veilig Verkeer Nederland. Deze organisatie noemde de nep-paden vorige week in het Brabants Dagblad levensgevaarlijk: ‘Zo speel je met mensenlevens'. 

Er liggen sinds kort twee nieuwe oversteekstroken in het centrum van Nistelrode, bij modehuis Van Tilburg. De hoofdstraat door het dorp wordt hier heringericht en verandert hierbij in een ‘shared space’-gebied met gelijke rechten voor alle verkeersdeelnemers. Om toch oversteekplaatsen aan te bieden, werden twee paden aangelegd die enigszins op zebrapaden lijken. Op één van de twee plaatsen lag vóór het werk aan de weg overigens een echt zebrapad.

Op andere gedachten

Quote

Er komen echte zebrapaden, dat neemt de onduide­lijk­heid weg

Rien Wijdeven, wethouder

De nieuwe paden scheppen onduidelijkheid, zo gaf Wijdeven donderdagavond aan. Twee weken geleden zei hij na vragen van D66 nog de nieuwe situatie even aan te willen zien. Opmerkingen in het dorp, vragen uit de politiek en overleg met onder andere VVN heeft hem nu op andere gedachten gebracht. Wijdeven: ,,Er komen echte zebrapaden, dat neemt de onduidelijkheid weg.'' 

De wethouder kondigde aan dat er verderop  in het dorp, ter hoogte van gemeenschapshuis Nesterlé, ook een officieel zebrapad komt. Aanvankelijk was hier een ‘nep-zebra’ gepland maar de herinrichting is op deze plaats nog niet voltooid.

Niet passen

Wijdeven merkte op dat echte zebrapaden eigenlijk niet passen binnen het principe van ‘shared space'. Toch komen ze nu in Nistelrode.

Overigens zal er ook in Heeswijk-Dinther een officieel zebrapad komen, kondigde Wijdeven alvast aan. Voor de doorgaande weg in dat dorp wordt een herinrichting voorbereid.

  1. Verdachte moord Bloemenwijk Veghel naar Pieter Baan Centrum

    Verdachte moord Bloemen­wijk Veghel naar Pieter Baan Centrum

    DEN BOSCH/VEGHEL De 24-jarige Veghelaar die op 20 november 2018 zijn 55-jarige huisgenoot Sona Manpasi in de Bloemenwijk zou hebben doodgestoken, weigert mee te werken aan onderzoek door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Hij gaat daarom in opdracht van de rechter-commissaris binnenkort voor 'observatie' naar het Pieter Baan Centrum. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een pro forma-behandeling van zijn rechtszaak in Den Bosch.