Volledig scherm
Het gemeentehuis van Bernheze. © Maarten van den Hurk / BD

Bernheze weigert Vluchtelingenwerk extra subsidie

HEESCH - Vluchtelingenwerk Bernheze krijgt niet nogmaals een aanvullende subsidie van de gemeente. Een verzoek om 32.500 euro extra is afgewezen.

Twee jaar op rij gaf Bernheze wél extra geld aan Vluchtelingenwerk. Maar vorig jaar koppelde het gemeentebestuur daar nadrukkelijk een opdracht aan. Vluchtelingenwerk moest beter gaan samenwerken met de sociale dienst en met Ons Welzijn. 

Aan die opdracht is niet of onvoldoende voldaan, aldus wethouder Rein van Moorselaar: ,,Wij hebben de gevraagde verbeterpunten niet gezien. Dan kunnen we nu niet anders dan afwijzen. Ik zie dat niet als een straf, meer als een wake-up call.’’

Teleurgesteld

Namens Vluchtelingenwerk reageert regiomanager Kaveh Pour teleurgesteld op de afwijzing. Volgens hem ligt het gebrek aan vooruitgang niet alleen aan zijn organisatie: ,,Wat wij hebben gemist is regie. We hebben gevraagd: zorg ervoor dat onze ketenpartners óók aan tafel komen.’’ 

Wat voor Vluchtelingenwerk de consequenties zijn van de afwijzing, kan Pour nog niet direct aangeven. Het extra geld was vooral bedoeld om veranderingen door te voeren. Die veranderingen blijven nog steeds gewenst.

 Negentig vrijwilligers

Vluchtelingenwerk helpt statushouders met integreren. In Bernheze doet de organisatie dat met enkele beroepskrachten en circa negentig vrijwilligers. De organisatie krijgt van de gemeente een basissubsidie en een bedrag per statushouder, samen goed voor circa 1,3 ton. Extra geld wordt gevraagd sinds 2017, toen Vluchtelingenwerk veel extra werk had door de grote instroom van statushouders.