Volledig scherm
Feest Maashorst Nieuw parkje bij ziekenhuis Bernhoven. © Hans Van Alebeek

Bernhoven tevreden ondanks daling in onderzoek financiële positie ziekenhuizen

UDEN - Vijf plekken gedaald in de lijst van financieel gezonde ziekenhuizen, een rapportcijfer 6 en toch is de directie van Bernhoven  in Uden tevreden.  ,,En we gaan nog wel stijgen", zegt algemeen directeur Geert van den Enden over de lijst met 64 Nederlandse  ziekenhuizen. 

In de jaarlijkse ‘Benchmark Ziekenhuizen’ van BDO Accountants & Adviseurs worden de financiële prestaties van 64 algemene Nederlandse ziekenhuizen met elkaar vergeleken. Bernhoven eindigt over 2018 op plek 52, vijf plaatsen lager dan het jaar daarvoor, met een rapportcijfer 6. Ter vergelijking: Het Bossche Jeroen Bosch ziekenhuis staat op plek 33, het Catharina ziekenhuis in Eindhoven op plek 4 en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer bungelt bijna onderaan op plek 61. 

 Ondanks die 52ste plaats, lichtrood gekleurd door BDO, is algemeen directeur Geert van den Enden tevreden. ,,We hebben meer patiënten gezien tegen lagere kosten.  De omzet is daardoor lager maar we laten zien dat je nog steeds een prima rendement kunt draaien", zegt hij. ,,Het past in onze strategie om meer zinnige zorg te bieden.” 

Solvabiliteit 

Waar ziekenhuizen in de top 10 een solvabiliteit van soms wel 30 tot 40 procent laten zien (de verhouding tussen eigen geld en vreemd vermogen), ligt die bij Bernhoven op 15,1 procent. ,,Maar dat gaat komende jaren nog wel verbeteren", voorspelt hij. Met dank aan de miljoenen die het ziekenhuis momenteel ophaalt via de verkoop van obligatieleningen. Dat geld gebruikt Bernhoven om de hypotheek af te lossen. De directeur denkt dat het ziekenhuis de komende jaren daarom nog wel gaat stijgen in de BDO-lijst. 

Het ziekenhuis is in elk geval al bezig met enkele aanbevelingen die de onderzoekers van BDO in hun rapport doen. Zoals een beter samenwerking tussen ziekenhuis en de specialisten en het terugdringen van het aantal (onnodige) behandelingen. Net als alle ziekenhuizen blijven er zorgen wat betreft het vinden van personeel en de investeringen die nodig zijn voor ict. ,,De miljoenen die we daarvoor nodig hebben, zijn er nu even niet", aldus Van den Enden. 

  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'