De drie beuken staan tussen een woonhuis en een bouwput.
Volledig scherm
De drie beuken staan tussen een woonhuis en een bouwput. © Maarten van den Hurk / BD

Beschermde beuken Heeswijk mogen weg

HEESWIJK-DINTHER - Drie beuken aan de Abdijstraat in Heeswijk-Dinther mogen om van het gemeentebestuur. Ze staan wel op de beschermde bomenlijst, maar zijn in de praktijk niet houdbaar nu er een woningblok pal naast de stammen verschijnt.

De beuken staan op particuliere grond en momenteel tussen een woonhuis en een bouwput. Deskundigen denken dat de bomen zullen afsterven door de veranderde omstandigheden. 

Dit advies heeft het gemeentebestuur laten meewegen bij het besluit over de kapvergunning. Afgesproken is dat er voor de drie geofferde beuken vijf knotlindes terugkomen.

Lijst wordt geactualieerd

 Volgens de beschermde bomenlijst van Bernheze zijn de drie beuken circa 65 jaar oud en 'waardevol'.  Deze duiding geldt voor de meeste van de circa 1350 vermelde bomen en boomgroepen. De lijst is opgesteld in 2008 en wordt de komende maanden geactualiseerd, zo is de bedoeling. 

Voor 190 vermeldingen geldt de omschrijving ‘monumentaal'. Tot deze exclusieve categorie behoorden ook de onlangs na veel discussie gerooide eiken aan de Graafsebaan in Heesch. De meeste monumentale bomen van Bernheze staan in Heeswijk rondom het kasteel en rondom de abdij.