Volledig scherm
Ran-D (midden) met zijn gouden plaat. © Roughstate

'Betekenis achter gouden plaat Zombie is gewoon heel mooi'

ZEELAND - De Zeelandse Ran-D heeft een gouden plaat ontvangen voor zijn album Zombie. ,,Ik kwam een uurtje voor het optreden aan, toen had ik 'm net af."

Het is 19 november 2016, als Randy Wieland, alias Ran-D, gehaast in zijn auto stapt. Nog even en hij moet het podium op als DJ tijdens Qlimax, een enorm hardstyle-feest in het Gelredome in Arnhem. Een belangrijk optreden voor hem, dus hij heeft een geheim wapen op zak. ,,Ik ben in sneltreinvaart naar het Gelredome gereden, omdat de plaat net klaar was. Een uurtje voor mijn set kwam ik binnen. Iedereen zei dat ik laat was."

‘Plaat uit mijn jeugd’ 

Wieland schiet weer in de lach als hij eraan terugdenkt. ,,Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan." De inwoner van Zeeland wilde iets maken waarvan hij dacht dat het iets zou doen met een stadion. Hij besloot 'Zombie' van The Cranberries te remixen. ,,Ik heb het met gevoel gemaakt. Het origineel is een plaat uit mijn jeugd. De betekenis die achter het nummer zit, is gewoon heel mooi. Dus die remix was voor mij makkelijk om te maken. Ik had meteen een idee van wat het zou moeten worden."

Oproep voor vrede 

De vorig jaar overleden Ierse zangeres Dolores O'Riordan schreef 'Zombie' als protestlied na een bomaanslag van de IRA in 1993. ,,Er zijn toen twee kinderen omgekomen. Dit was een oproep voor vrede", herinnert de DJ zich. ,,Zo'n boodschap komt wel aan." De keuze om zijn remix meteen nadat hij deze maakte al in het Gelredome in première te laten gaan, bleek de juiste. ,,Daarna kwam de video online en toen ging het hard." 

De twee video's die op YouTube van het moment zijn te vinden, hebben de gezamenlijke teller inmiddels op ruim 44 miljoen draaibeurten staan. ,,We wilden daarna toestemming van de rechthebbenden krijgen, zodat er een officiële remix van kon worden gemaakt. En dat lukte wonder boven wonder.”

Armin van Buuren 

'Zombie' was de afgelopen twee jaar op hardstyle-feesten niet weg te denken. Het mag ondertussen als een klassieker in het genre worden gezien. Wat opvalt, is dat het ook daarbuiten veel gedraaid wordt. ,,Jongens als Armin van Buuren, Hardwell en Chainsmokers hebben 'm ook opgepikt. Ik had dat nooit verwacht", zegt de inwoner van Zeeland. Zoiets gebeurt niet vaak, wat Wieland des te trotser maakt op zijn gouden plaat. ,,Het is een mooi ding om later aan mijn kinderen te laten zien: 'kijk eens, dit heeft die ouwe van jullie toch maar gedaan'."