Beter Bed verkoopt distributiecentrum in Uden

UDEN - Beter Bed heeft een nieuwe maatregel genomen om uit de financiele problemen  te komen. Het beddenbedrijf heeft zijn distributiecentrum in Uden verkocht en meteen weer teruggeleased. De transactie levert de beddenfabrikant een winst na belastingen op van 5,1 miljoen euro. Met de complete deal is een bedrag van veertien miljoen euro gemoeid, meldt het Udense beddenbedrijf. 

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Beter Bed in Uden en het distributiecentrum. © Wout Van Assendelft

Langdurig contract

De sale-and-leaseback-constructie is een veelgebruikt instrument in de financiele wereld. Beter Bed doet nu het eigendom van het DC over aan een andere partij, maar blijft dus actief in het centrum. Het heeft daar een langdurig contract met de nieuwe eigenaar voor afgesloten. Beter Bed is al twintig jaar in Uden in het DC actief. 

Quote

Beter Bed kan weer een financieel robuuste en snel groeiende onderne­ming kan worden

John Kruijssen, topman Beter Bed

De nieuwe eigenaar van het distributiecentrum (DC) in Uden is Curzon Capital Partners 5 Long-Life L.P., een fonds dat wordt beheerd door het Britse Tristan Capital Partners. Curzon betaalt in eerste instantie 12,6 miljoen euro. De resterende 1,4 miljoen euro wordt overgemaakt zodra Beter Bed zijn Duitse dochter Matratzen Concord heeft verkocht. Dat is waarschijnlijk eind dit jaar het geval.

Matratzen Concord

Eerder deze week maakte Beter Bed bekend dat het de kwakkelende dochter Matratzen Concord, actief in Duitsland en Oostenrijk, heeft verkocht. Beter Bed werkt aan verbetering van zijn financiële positie. Het bedrijf kwam in de problemen door een gifschandaal bij dochter Matratzen Concord. 

Het chemieconcern BASF meldde eind 2017 dat schuimmatrassen door een productiefout te veel van de giftige stof dichloorbenzeen bevatten. Uiteindelijk bleek er geen gevaar voor consumenten, maar die lieten de matrassen links liggen.

Volledig scherm
John Kruijssen, topman van Beter Bed in Uden. © Van Assendelft

Schulden verlagen

Volgens John Kruijssen, de topman van Beter Bed, heeft de Udene onderneming de afgelopen maanden hard heeft gewerkt om de financiele positie te verbeteren en de schulden te verlagen. ‘Samen met de onlangs aangekondigde verkoop van Matratzen Concord leidt deze transactie met het distributiecentrum ertoe dat Beter Bed weer een financieel robuuste en snel groeiende onderneming kan worden.’